Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
На Київщині викрили схему перешкоджання мобілізації військовозобов’язаних осіб та незаконного перетину держкордону

       

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури викрито групу осіб, яка налагодила схему з перешкоджання мобілізації військовозобов’язаних осіб та сприяння у незаконному переправленні осіб через держкордон.

Трьом громадянам повідомлено про підозру за фактом замаху у сприянні незаконному переправлення осіб через державний кордон України, двом з них також інкриміновано перешкоджання здійснення мобілізації військовозобов’язаних осіб (ч. 3 ст. 15 ч. 3 ст. 332, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1, КК України).

За даними слідства, підозрювані підшукували громадян призовного віку, які мали намір ухилитись від мобілізації. За 3 тис. доларів США їм видавали фіктивні консульські посвідчення, що надавали дипломатичний імунітет.

Їх наявність дозволяла безперешкодно пересуватись через блокпости та вводити в оману працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки під час проведення мобілізаційних заходів щодо вручення повісток військовозобов’язаним.  

Крім того, за 10 тис. доларів США вони обіцяли посприяти чоловікам у безперешкодному виїзді до країн Європейського Союзу. За цю суму особам надавались вказівки та поради, а також їм мали забезпечити  прибуття на пункт перетину державного кордону та його подальший перетин.  

Зловмисників затримано в порядку ст. 208 КПК України під час одержання 10 тис. доларів США. 

За клопотанням прокуратури двом підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави, третьому -  цілодобовий домашній арешт. 

В ході проведення обшуків за місцями їх проживання вилучено майже 200 тис. доларів США, комп’ютерну техніку та мобільні телефони, підробні посвідчення почесних консулів та техніку для їх виготовлення.

Встановлюються інші особи, причетні до протиправної діяльності.

Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУ СБ України у м. Києві та Київській області за оперативного супроводу ГУ «Д» ДЗНД СБУ та управління міграційної поліції ГУ Нацполіції в Київській області. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

  

  

кількість переглядів: 276