Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Припинено діяльність злочинної організації так званого медійного блоку УПЦ (МП), які розпалювали релігійну ворожнечу

    

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури викрито та припинено діяльність злочинної організації, яка розпалювала релігійну ворожнечу, виготовляла та поширювала матеріали щодо виправдовування та заперечення збройної агресії рф проти України.

За даними слідства, з метою дестабілізації суспільно-політичної та релігійної ситуації в Україні, громадянин створив злочинну організацію. Задля конспірації діяльності використовував офіційно зареєстровані суб’єкти господарювання, пов’язані з медійною сферою.

До складу організації увійшли керівники громадських організацій, працівники медійного блоку УПЦ (МП), які виготовляли та поширювали антиукраїнські матеріали, що підривають довіру до українського суспільства, пропагують повернення України в зону релігійного, культурного та політичного впливу рф.

Зокрема, учасники групи здійснювали розробку та висвітлення в медіа, в тому числі західних країн, викривленої інформації щодо процесу переходу релігійних громад УПЦ до ПЦУ.

Для поширення російських наративів використовували спільноти у соціальних мережах, відеохостинг YouTube та медіамайданчики.

За результатами проведених понад 20 обшуків у Київській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Житомирській областях та місті Києві вилучено докази протиправної діяльності та повідомлено про підозру 14 учасникам злочинної організації.

В залежності від участі та ролі кожного у протиправній діяльності, їх дії кваліфіковано за статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);

- ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);

- ч. 1, 2 ст. 255 (створення злочинній організації, керівництво та участь у ній);

- ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 161 (розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, вчинене у складі злочинної організації);

- ч. 4 ст. 28 ч. 2, 3 ст. 436-2 (виготовлення та поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування та заперечення збройної агресії рф проти України, у складі злочинної організації).

Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУ СБУ у м. Києві та Київській області за оперативного супроводу УЗНД ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

 

кількість переглядів: 140