Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Повідомлено про підозру офіцеру росгвардії в утриманні та катуванні цивільних в морозильних камерах аеропорту Гостомеля

     

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури заступнику командира по роботі з особовим складом загону мобільного особливого призначення «Ратибор» управління росгвардії по Красноярському краю повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч.1 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України)

За даними слідства, під час окупації Гостомеля у березні 2022 року підозрюваний спільно з підлеглими утримували на території авіаційного підприємства близько 100 осіб.  

Їх тримали у трьох непрацюючих морозильних камерах. У найменшій площею 6 кв м перебувало 15 осіб, у найбільшій - близько 30 і більше. Серед утримуваних були як цивільні, так і військовополонені. Люди не мали необхідної медичної допомоги та достатнього харчування. Більшість з них постійно знаходилась із зав’язаними очима. 

Температура цих приміщень була максимально несприятлива для перебування. Крім того, відсутні вентиляція, світло, місця для сну та вбиральні.  

Утримуваних били руками, ногами, прикладом автоматичної зброї. Катували електричним струмом, позбавляли повітря, одягнувши на голову поліетиленовий пакет, та імітували розстріл. Цими забороненими методами окупанти намагались отримати від потерпілих інформацію про військово-політичне керівництво України, Збройні Сили України та осіб, які брали участь в АТО/ООС. 

Потерпілі зазнали сильного фізичного та психологічного болю. 

Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУ Нацполіції в Київській області за оперативного супроводу ГУ СБУ у м. Києві та Київській області та ГУ Нацполіції в АР Крим.

   

кількість переглядів: 282