Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Інформація про результати роботи прокурорів Київщини за 9 місяців 2023 року

    

Органами обласної прокуратури вживалися організаційно-практичні заходи щодо покращення прокурорської діяльності, реального усунення порушень законів, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності, забезпечення відшкодування завданих збитків.

За 9 місяців поточного року керівник Київської обласної прокуратури повідомив про підозру 11 депутатам та головам міських, селищних, сільських рад та 5 адвокатам.

Як приклад, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно голови однієї з сільських рад Фастівського району Київщини, який за посередництва начальника відділу земельних відносин, містобудування та архітектури, інспектора з благоустрою тієї ж сільської ради та ще однієї особи одержав від забудовника 22500 доларів хабаря. За вказану суму вони затвердили детальний план території, змінили цільове призначення земельної ділянки та присвоїли поштові адреси пʼяти об’єктам нерухомого майна. Дії сільського голови кваліфіковано як  одержання неправомірної вигоди (ч. 3, 4 ст. 368 КК України).

Прокурори вжили заходи до активізації роботи на пріоритетних напрямах діяльності, визначених Генеральним прокурором на поточний рік.

Зокрема, до суду скеровано 249 (проти 155 минулого року) обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення, 98 (проти 57) – у бюджетній системі, 59 (проти 30) – у сфері земельних правовідносин, 13 (проти 6) – у кредитно-фінансовій сфері.

Обласною прокуратурою забезпечено реалізацію повноважень прокурора у  335 кримінальних провадженнях, які розслідувались СУ ГУСБУ у м. Києві та Київській області, та направлено до суду 62 обвинувальні акти щодо 68 осіб, з яких 38 обвинувальних актів про злочини проти основ національної безпеки.

У кримінальних провадженнях за клопотанням прокурорів передано в Агентство з розшуку та менеджменту активів арештовані  59 тонн скрапленого газу, 1,5 млн одиниць товарів загального вжитку, 74 одиниці сільськогосподарської техніки, 90 автомобілів, офісне приміщення і земельні ділянки, корпоративні права та об’єкти нерухомості, які належать суб’єктам господарювання та їх власникам, які пов’язані з рф.  Вартість такого майна становить понад 1,1 млрд грн.

Активізовано роботу з виявлення злочинів на пріоритетних напрямах, зокрема, у сферах незаконного обігу наркотичних засобів, бюджетних відносин, незаконного використання гуманітарної допомоги, у сфері кібербезпеки, а також протидії злочинам, вчиненим організованими групами та злочинними організаціями.

Для прикладу, за процесуального керівництва обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно трьох осіб, які діявши у складі організованої групи, під час воєнного стану здійснили продаж товарів гуманітарної допомоги та використали благодійних пожертв на загальну суму 794 тис. грн, використовуючи заснований одним із фігурантів благодійний фонд.

Крім цього, задокументовано діяльність членів транснаціональної злочинної групи, які налагодили канал контрабандного постачання та подальшого продажу наркотичного засобу «кокаїн» із Французької Республіки  в Україну під виглядом гуманітарної допомоги. На митному посту «Устилуг» вилучено близько 500 грам кокаїну, замаскованого в окопних свічках. Обвинувальний акт відносно організатора злочину скеровано до суду.

Викрито та повідомлено про підозру 5 учасникам злочинної організації, які займалися сутенерством та втягненням осіб в заняття проституцією, а також утримували місця розпусти на території Київської та Харківської областей.

Скеровано до суду обвинувальний акт стосовно двох осіб, які на виконання вказівок представника спецслужб рф, здійснювали фотофіксацію воєнних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури міста Києва.

Крім цього, спрямовано до суду обвинувальний акт відносно жителя Київської області за ч. 1 ст. 436-2, ч. 7 ст. 111-1 КК України, який в умовах воєнного стану добровільно зайняв посаду командира незаконного збройного воєнізованого формування «Отдельный добровольческий разведывательный батальйон им. В.Ф. Маргелова», створеного на тимчасово окупованій на той момент території м. Херсон представниками держави-агресора.

Також повідомлено про підозру колишньому голові однієї з селищних рад Фастівського району за фактом виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, а також глорифікації її учасників (ч. 2 ст. 436-2 КК України). Перебуваючи на посаді підозрюваний на власному акаунті в соціальній мережі поширив допис інформаційного ресурсу окупантів. У ньому, відповідно до висновку судової лінгвістичної експертизи, заперечувалася збройна агресія рф проти України і представлялася як внутрішній громадянський конфлікт. Також у дописі глорифікували осіб країни-агресора.

Покращено діяльність прокурорів та боротьбу з колаборантами, державними зрадниками, корегувальниками вогню та особами, які вчинили злочини проти основ національної безпеки тощо.

Зокрема, судами ухвалено 45 вироків у кримінальних провадженнях, розслідуваних СУ ГУСБУ у м. Києві та Київській області, публічне обвинувачення у яких підтримувалось прокурорами обласної прокуратури, що утричі більше, ніж за аналогічний період минулих років, у тому числі щодо злочинів проти основ національної безпеки.

Для прикладу, судом визнано винною громадянку у несанкціонованому поширенні інформації щодо розташування об’єктів ЗСУ в умовах воєнного стану (ч. 3 ст. 114-2 КК України) та призначено покарання у виді 8 років позбавлення волі. Остання здійснювала фото- та відеозйомку об’єктів, на яких розміщувалися підрозділи Збройних Сил України на території Києва та Київської області. Цю інформацію разом з координатами об’єктів через месенджер вона передавала співробітнику фсб рф. Отримані дані ворог використовував для координації дій військових РФ щодо корегування нанесення ними ракетних та авіаційних ударів по цих об’єктах.

Також засуджено 12 осіб до покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна за вчинення ними державної зради, участі у діяльності непередбаченого законом збройного формування та участі у терористичній організації (ч. 2 ст. 260, ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 258-3 КК України), які добровільно вступили до лав непередбачених законом збройних формувань «ЛНР/ДНР» та  чинили супротив Збройним Силам України.

Крім того, обласною прокуратурою забезпечено процесуальне керівництво у 3793 кримінальних провадженнях за фактами вчинення 10845 кримінальних правопорушень, передбачених статтею  438 КК України, досудове розслідування яких здійснюється СУ ГУ СБУ у м. Києві та Київській області та СУ ГУНП в Київській області.

У поточному році обласною прокуратурою погоджено повідомлення про підозру 23 особам (з яких: 5 – офіцерам, 18 особам рядового і сержантського складу ЗС РФ) у 10 кримінальних провадженнях за ч. 1, 2 ст. 438 КК України, відносно 8 осіб скеровано обвинувальні акти до суду.                             

Як приклад, обласною прокуратурою повідомлено про підозру (заочно) 11 військовослужбовцям 37-ої окремої мотострілкової бригади 36-ої загальновійськової армії ЗС РФ за ч. 1 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України, за фактом порушень законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством, що полягало у здійсненні обстрілу з автоматичної вогнепальної стрілецької зброї двох автомобілей, вчиненого під час евакуації із села Мотижин Київської області, в результаті чого загинули 6 цивільних осіб.

За фактами пограбування цивільного населення обласною прокуратурою заочно повідомлено про підозру шістьом військовослужбовцям ЗС РФ у порушенні законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

 У кримінальних провадженнях за ст. 438 КК України, підтримання публічного обвинувачення у яких здійснювалось прокурорами обласної прокуратури, судами ухвалено 2 обвинувальні вироки.

Як приклад, військовослужбовця 37 окремої гвардійської мотострілецької бригади збройних сил рф визнано винним у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 9 років позбавлення волі. Прокурори в суді довели, що у березні 2022 року під час окупації с. Обуховичі Вишгородського району засуджений проник до одного з приватних будинків, де спільно із співслужбовцями проживав протягом усього періоду окупації. Тікаючи з Київщини, окупант разом з іншими військовослужбовцями викрав з будинку бензиновий генератор, побутову техніку та інструменти.

Також прокурори обласної прокуратури довели в суді вину старшого механіка-водія 37-ї окремої мотострілкової бригади 36-ї загальновійськової армії збройних сил рф у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Вироком суду його засуджено до 11 років позбавлення волі.  Доведено, що в березні 2022 року під час окупації сел. Іванків Вишгородського району Київської області засуджений зупинив автомобіль з трьома цивільними мешканцями. Озброєний окупант, принижуючи честь і гідність громадян, наказав людям вийти з транспортного засобу та віддати йому мобільні телефони. В подальшому, військовослужбовець РФ провів обшук автомобіля, де виявив схований телефон водія. Після цього, погрожуючи вбивством, він завдав чоловікові удар прикладом автомата по тулубу та вимагав надати йому інформацію про розташування військовослужбовців ЗСУ, територіальної оборони і мисливців.

Активізовано прокурорську діяльність у сфері боротьби з економічними злочинами.

За процесуального керівництва прокурорів Київщини детективами ТУ БЕБ у Київській області закінчено досудове розслідування у 50 кримінальних провадженнях. Забезпечено відшкодування в дохід держави завданої шкоди у кримінальному провадженні у розмірі 17,67 млн грн.

З метою наповнення державного бюджету та подальшої підтримки Збройних Сил України, за клопотанням прокурорів судом конфісковано в дохід держави цінне майно вартістю 490 тис грн (бурштин).

Протягом року постійно приділялась увага прокурорів боротьбі з корупціонерами.

Так, слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві за процесуального керівництва прокурорів обласної прокуратури здійснювалось досудове розслідування у 315 кримінальних провадженнях, з яких у 6 повідомлено про підозру 9 особам.

За вказаний період скеровано 15 обвинувальних актів про кримінальні правопорушення у сфері протидії корупції.

Скеровано до суду обвинувальний акт щодо лісничого за вимагання та отримання неправомірної вигоди у розмірі 44 тис. грн за безперешкодний відпуск 100 кубів лісу сирої деревини.

Завершено досудове розслідування скеруванням до суду обвинувальних актів у 3 кримінальних провадженнях щодо податківців.

До суду направлено обвинувальні акти у 6 кримінальних провадженнях стосовно митників.

Завдяки налагодженій роботі у поточному році в умовах воєнного стану вдалось досягти позитивних результатів щодо захисту інтересів дітей та протидії насильству.

Ювенальними прокурорами органів прокуратури області здійснювалось процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у 908 кримінальних провадженнях.

Із 59 кримінальних проваджень за фактами вчинення злочинів неповнолітніми до суду направлено 42 обвинувальні акти, а також 14 клопотань про застосування примусових заходів виховного характеру.

Із 640 проваджень у яких потерпілими є неповнолітні до суду направлено 87 обвинувальних актів.

Із 209 кримінальних проваджень у сфері охорони дитинства до суду направлено 26 обвинувальних актів.

З ухваленням остаточного рішення судами розглянуто 36 обвинувальних актів щодо неповнолітніх, 75 – у кримінальних провадженнях, у яких діти є потерпілими, 11 – у сфері охорони дитинства.

Дотримання найкращих інтересів дитини у кримінальних провадженнях за їх участі із застосуванням міжнародних практик та принципів правосуддя, дружнього до дитини є основним критерієм діяльності ювенальних прокурорів Київщини.

Ювенальними прокурорами здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у 61 кримінальному провадженні за 173 епізодами злочинної діяльності, пов’язаної зі збройною агресією рф проти України. До суду скеровано 3 обвинувальні акти за обвинуваченням трьох військовослужбовців рф у вчиненні злочинів, передбачених ч. ч. 1, 2 ст. 438 КК України.

Крім того, завдяки активній позиції ювенальних прокурорів обласної прокуратури не залишились без належного реагування факти вчинення 3 особами під час так званих «блогерських вечірок» сексуального насильства стосовно неповнолітніх, а також виготовлення та розповсюдження порнографічних предметів. Наразі у кримінальному провадженні обвинувальний акт стосовно 3 обвинувачених скеровано до суду.

Також до суду скеровано обвинувальний акт у провадженні за обвинуваченням 7 осіб у вчиненні на території м. Києва та Київської області забезпечення заняття проституцією жінками організованою групою (сутенерство), а також у створенні та утриманні місць розпусти, вчиненого організованою групою (ч. 2 ст. 302, ч. 3 ст. 303 КК України), а також замаху на втягнення неповнолітньої в заняття проституцією (ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 303 КК України).

Особливу увагу ювенальні прокурори приділяють фактам незаконного використання бюджетних коштів, виділених, зокрема, для фінансування нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану у сфері охорони дитинства, відновлення зруйнованої дитячої інфраструктури, приведення у належний стан укриттів у закладах для дітей.

Як приклад, до суду направлено обвинувальний акт стосовно двох  громадян за фактом привласнення бюджетних коштів, виділених на капітальний ремонт навчального закладу, шляхом зловживання своїм службовим становищем (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України). Також заявлено цивільний позов про відшкодування встановлених збитків у розмірі 1,6 млн грн.

Загалом, за фактами незаконного використання бюджетних коштів, виділених на ремонт укриттів в закладах для дітей розпочато 22 кримінальні провадження, розслідувалося 32 провадження, з них – з повідомленням особам про підозру – 12, направлено до суду обвинувальних актів – 9.

Крім того, за процесуального керівництва ювенальних прокурорів повідомлено про підозру (заочно) 6-м військовослужбовцям збройних сил за ч. 2 ст. 28  ч. 1 ст. 438, ч. 2 ст. 2 ч. 2 ст. 438 КК України, за фактами порушень законів та звичаїв війни, що полягали у здійсненні обстрілів трьох цивільних автомобілів, у результаті чого загинуло 3 цивільні особи, з яких 1 малолітня дитина.

За участю ювенальних прокурорів вироком Білоцерківського міськрайонного суду до 15 років  позбавлення волі засуджено громадянина за умисне вбивство малолітньої особи.

У кримінальному провадженні, підтримання публічного обвинувачення у якому здійснювалось ювенальними прокурорами Київщини, громадянина судом визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 156 КК України та засуджено до 5 років позбавлення волі. За апеляційною скаргою обласної прокуратури, яку задоволено, внесено відомості щодо вказаного громадянина до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини  проти статевої свободи та статевої недоторканості, міру покарання залишено без змін.

Активізовано роботу щодо захисту інтересів держави в суді у сфері охорони дитинства.

Зокрема, на захист інтересів держави у сфері охорони дитинства пред’явлено до судів 55 позовів на суму 72 млн грн, судами відкрито провадження у 31 справі.

Задоволено 25 позовів на суму 2,4 млн грн, сума коштів, вибуття яких із державної (комунальної) власності попереджено складає 124 млн грн, добровільно відшкодовано за закритими справами 19 млн грн, реально виконано рішень судів на 25 млн грн.

Завдяки проведеним організаційним, координаційним та іншим спільним заходам досягнуто підвищення ефективності розкриття правоохоронними органами кримінальних правопорушень у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Зокрема, зареєстровано 428 кримінальних проваджень проти довкілля. До суду скеровано 122 (проти 68 у минулому році) обвинувальні акти у кримінальних провадженнях вказаної категорії.

До суду скеровано 42 обвинувальні акти у сфері лісокористування, 5 обвинувальних актів у сфері охорони та використання надр.

Як приклад, обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт за ч. 2 ст. 272 та ч. 2 ст. 240 КК України за фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою у ході виконання робіт на земельній ділянці, на якій незаконно видобували корисні копалини загальнодержавного значення (пісок), чим завдано матеріальної шкоди державі на загальну суму 10,9 млн. грн. Прокурором пред’явлено цивільний позов на вказану суму.

Також скеровано до суду обвинувальний акт за ч. 3 ст. 240 КК України відносно директора ТОВ за фактом незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення (підземних вод), що спричинило шкоду на суму 3,4 млн грн. В межах кримінального провадження прокурором пред’явлено цивільний позов на вказану суму.

Черговий рік поспіль значний обсяг роботи проведено прокурорами на напрямі захисту інтересів держави в суді, зокрема у сфері земельних відносин, екологічній та бюджетній сферах, з питань захисту державної та комунальної власності тощо.

Так, прокурорами Київщини пред’явлено позовів на загальну суму 30,9 млрд грн. Судами задоволено 203 позови прокурорів на суму понад 15,8 млрд грн, сума коштів та вартість майна, вибуття яких із державної (комунальної) власності попереджено становить 292 млн грн, добровільно відшкодовано в ході розгляду справ 23,6 млн грн, повернуто у державну та комунальну власність та попереджено незаконне надання земельних ділянок загальною площею 30 380 га. Реально виконано судових рішень на суму понад 15 млрд грн.

На захист інтересів держави у сфері земельних відносин пред’явлено позовів на суму 17,9 млрд грн. Судами задоволено таких позовів прокурорів на суму понад 14 млрд грн. Виконано судових рішень на суму 14 млрд грн. Реально повернуто у державну власність та попереджено незаконне надання земельних ділянок загальною площею 922 га.

Для прикладу, судом задоволено позов обласної прокуратури в інтересах держави про усунення перешкод у користуванні майном шляхом скасування рішень та повернення земельних ділянок водного фонду (водну поверхню Канівського водосховища на р. Дніпро) площею 29,9 га та вартістю                                          1 млрд 736 млн грн, які незаконно передані у власність для індивідуального садівництва та ведення особистого селянського господарства. Також господарським судом Київської області задоволено позов обласної прокуратури в інтересах держави в особі Київської ОДА про повернення земельних ділянок лісогосподарського призначення площею 9,5 га вартістю понад 204 млн грн, які перебувають у постійному користуванні ДП «Переяслав-Хмельницьке лісове господарство».

У бюджетній сфері органами обласної прокуратури заявлено позовів на суму 249 млн грн, судами задоволено позовів на суму 86 млн грн, сума коштів, вибуття яких із державної (комунальної) власності попереджено становить  251 млн грн. Реально виконано судових рішень на суму майже 5 млн. грн.

Для прикладу, Господарським судом Київської області задоволено позов обласної прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства економіки України та Фонду державного майна України про стягнення до загального фонду Державного бюджету України пені за несвоєчасно сплачені дивіденди у розмірі майже 69 млн грн.

На напрямі з питань захисту державної та комунальної власності в судах органами обласної прокуратури за вказаний період заявлено позовів на суму 638 млн грн, судами задоволено позовів на суму 537 млн грн, одночасно попереджено подальше незаконне відчуження, використання державного й комунального майна, вартість якого становить понад 41 млн грн та в ході судового розгляду добровільно повернуто орендоване державне майно вартістю 3,3 млн грн. Сума за рішеннями, прийнятими на користь сторін, в інтересах яких прокурор вступив у справи, у тому числі шляхом оскарження незаконних судових рішень, становить понад 15,3 млн грн. Реально виконано судових рішень з цих питань на суму майже 63 млн грн.

Судами відкрито провадження за 70 позовними заявами органів прокуратури області у сфері охорони навколишнього природного середовища на загальну суму майже 12,15 млрд грн, задоволено 70 позовів на загальну суму понад 1,16 млрд грн, реально виконано 56 судових рішень на загальну суму понад 900 млн грн.

У сфері охорони та раціонального використання лісових ресурсів судами відкрито провадження за 32 позовами (за 30 позовами про стягнення шкоди, завданої незаконною порубкою деревини у сумі 10,6 млн грн і за 2 позовами про припинення права користування лісовими ділянками площею  2,7 га ринковою вартістю 92 млн грн).

Для прикладу, за позовом обласної прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Столичного округу і Ржищівської міської ради до державного підприємства «Богуславське лісове господарство» відкрито провадження про стягнення із постійного лісокористувача збитків, завданих внаслідок незаконних порубок лісу на загальну суму майже 2,7 млн грн. Рішенням господарського суду Київської області позовну заяву прокуратури задоволено у повному обсязі.

Також,судами відкрито провадження за 9 позовами щодо захисту територій і земель природно-заповідного фонду загальною площею 1301 га.

 Усього площа повернутих земель та незаконне надання яких попереджено складає 29458 га.

Завдяки вжитим органами обласної прокуратури заходам представницького характеру у сфері охорони об’єктів культурної спадщини створено передумови для занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України 1845 об’єктів культурної спадщини Київської області (з них 357 пам’яток археології, 140 пам’яток архітектури та 1348 пам’яток історії).

кількість переглядів: 288