Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Судитимуть двох офіцерів збройних сил рф, які катували мирних мешканців Київщини

    

Прокурори Київської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно командира мотострілецького батальйону 15-ої окремої мотострілецької бригади 2-ої гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу збройних сил рф та заступника командира роти того ж батальйону за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438, ч. 1 ст. 438 КК України).

Розслідуванням встановлено, у березні 2022 року, перебуваючи в окупованому селі Богданівка Броварського району, військовослужбовці збройних сил рф побачили в лісосмузі місцевого мешканця. Щоб затримати чоловіка, вони вистрілили йому в ногу та на броньованій машині привезли до місця своєї дислокації.

Там потерпілого утримували впродовж 5 днів зі зв’язаними за спиною руками, морили голодом і не давали води. Окупанти не надали йому медичну допомогу після поранення, щоб він страждав від загноєння рани.

Підозрювані неодноразово допитували полоненого про співпрацю зі Збройними Силами України та розташування українських позицій. На виконання їх наказів, підлеглі військовослужбовці рф били по руці чоловіка прикладом автомата, а потім порізали її ножем. Вони його душили, принижували й ображали.

Заступник командира особисто здійснив один постріл в палець лівої руки потерпілого з травматичної зброї. Після цього командир бригади віддав наказ вбити потерпілого.

Однак, російські солдати розуміючи, що чоловік помре через втрату крові від отриманих поранень, залишили його зі зв’язаними руками в приміщенні, де здійснювали допит. Через деякий час потерпілому вдалося втекти.

Крім того, заступник командира роти опівночі, спільно зі співслужбовцями, зайшов до будинку, в підвалі якого переховувалися від окупантів мирні мешканці. Російські військові відкрили вогонь з вогнепальної зброї по стінах, після чого наказали всім присутнім зібратися біля входу в підвал.

Окупанти витягли з укриття беззбройного чоловіка та відвели до кімнати. Там підозрюваний  без попередження здійснив прицільний постріл у ногу потерпілого. Військовослужбовець країни-агресора погрожував чоловіку вбивством та приставляв зброю до голови.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалось ГУ СБ України у м. Києві та Київській області за оперативного супроводу Броварського РВ ГУ СБУ  у м. Києві та Київській області.

 

кількість переглядів: 800