Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Ідентифіковано командира розвідзводу рф, який віддавав накази вбивати цивільних і за це отримав звання «героя рф»

     

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури ідентифіковано та заочно повідомлено про підозру командиру розвідвзводу 104 десантно-штурмового полку 76 десантно-штурмової дивізії і двом його підлеглим за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 28 та ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, у березні 2022 року підозрювані приїхали на блокпост між окупованими селами Забуччя, Дмитрівка та Михайлівка Бучанського району Київської області. Командир виявив у телефоні чоловіка, якого затримали інші військовослужбовці, патріотичну гру, фото коктейлів молотова та матеріалів для споруд блокпостів.

Беззбройний чоловік сказав окупантам що він цивільний і не несе для них жодної загрози. Попри це його затримали, помістили у бронеавтомобіль і вивезли до лісопосадки.

За наказом командира розвідзводу, командир 2-го відділення розвідвзводу та  заступник командира взводу снайперів, які перебували в його підпорядкуванні, допитували затриманого на предмет приналежності до Збройних Сил України. Його били та імітували страту, здійснюючи постріли поряд із головою.

Після тортур російські військовослужбовці, за наказом свого керівника, вбили цивільного чоловіка і залишили тіло у лісопосадці.

У червні 2023 року указом президента рф командиру розвідвзводу присвоєно звання «герой рф». Медаль «золотая звезда» йому вручив особисто  міністр оборони країни-агресора.

Причетність підозрюваних до вказаного злочину підтверджує і їх співслужбовець, якого військовослужбовці ЗСУ взяли у полон під Херсоном.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснюється ГУ СБ України у м. Києві та Київській області.

 

кількість переглядів: 985