Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Київською обласною прокуратурою припинено незаконне вивезення з України ювелірних прикрас часів Скіфської доби (ФОТО)


Під процесуальним керівництвом Київської обласної прокуратури було припинено  незаконне вивезення за кордон культурних артефактів часів Скіфської доби (ч. 2 ст. 15, ч.1 ст. 201 КК України)

За попередніми даними слідства, посередник, який запланував нелегальне переправлення раритетів, діяв на замовлення європейських клієнтів, попередньо домовившись з кур’єром, який і мав вивезти Скіфські золоті прикраси через пункт пропуску «Ягодин». Під час проходження митного контролю в особистих речах кур’єра було виявлено приховані  11 підвісок часів Скіфської доби, виготовлених з жовтого та білого золота. Вилучені  ювелірні вироби є унікальними, вони становлять культурну та історичну цінність для нашої країни, а тому вивезення таких предметів повинно відбуватись згідно із Законом України від 21.09.1999 № 1068-XIV «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей».

Наразі проводяться слідчі дії та оперативні заходи щодо встановлення всіх причетних до організації каналу осіб.

Після завершення досудового розслідування будуть вжиті заходи щодо передачі цінностей до Музейного фонду України.

Досудове розслідування здійснюється слідчими СУ Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області за оперативного супроводу Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ та сприяння Волинської митниці Держмитслужби України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Київської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1224