Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Органами прокуратури Київської області упродовж 2018 року вжито низку заходів у сфері запобігання та протидії корупції

     

Незважаючи на зміни в чинному антикорупційному законодавстві, якими з 01.09.2016 позбавлено прокурорів права складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, прокуратура області продовжує бути органом, уповноваженим здійснювати заходи щодо протидії цьому негативному явищу.  

 

Підсумовуючи роботу, необхідно зазначити, що упродовж 2018 року прокуратурою області вжито додаткових організаційно-практичних та скоординованих заходів щодо протидії адміністративно-караній корупції.

Відтак, кількість складених та скерованих до суду протоколів зросла майже удвічі (з 188 до 328). За результатами їх розгляду 78 осіб судами визнано винними та накладено стягнення у вигляді штрафу на загальну суму понад 85 тис. грн.

Серед притягнутих заступник голови міської ради, колишні голова районної ради та заступник начальника Головного управління ДФС у Київській області, генеральний директор державного підприємства, 35 депутатів сільських, селищних, міських рад, 9 посадових осіб місцевого самоврядування, 5 правоохоронців, 10 посадових осіб юридичних осіб публічного права, а також суддя районного суду

Органами прокуратури як спеціально уповноваженим суб’єктом у сфері протидії корупції активно реалізовується передбачене ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) право на ініціювання проведення службових розслідувань з метою притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб за діяння чи бездіяльність, які не утворюють складу адміністративного та кримінального правопорушення.

Упродовж 2018 року прокурорами в порядку, передбаченому ч. 3 ст. 65 Закону, керівникам підприємств, установ та організацій внесено 91 подання, за результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 45 осіб, 3 осіб звільнено з посад.

Окрім цього, вдалось переорієнтувати роботу співробітників управління захисту економіки з викриття дріб’язкових правопорушень серед депутатів сільських рад на протидію корупції серед високопосадовців, керівників органів влади та контролю, правоохоронних та судових органів.

Відтак, складено та скеровано до суду 12 протоколів відносно працівників поліції та 7 суддів.

Крім того, прокурорами забезпечено участь у розгляді протоколів, які скеровуються до суду Національним агентством з питань запобігання корупції.

Постійно здійснюється моніторинг інтернет-ресурсів та інших ЗМІ на предмет повідомлень про факти можливих корупційних правопорушень. Прокуратурою області налагоджено співпрацю та взаємодію з представниками Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем». На сьогодні, за результатами опрацювання отриманих інформацій активістів складено понад 10 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

Робота прокуратури області на цьому напрямі триває.

 

Прес-служба

прокуратури Київської області

кількість переглядів: 2096