Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
На Київщині викрито шахрайську схему отримання сертифікатів єдиного державного кваліфікаційного іспиту КРОК для студентів – медиків (ФОТО)

.

 За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури викрито шахрайську схему, пов’язану із складанням ліцензованих іспитів у двох медичних вишах столиці (ч.4 ст.190 КК України).
Слідством встановлено, що студенти-медики, котрі мали бажання успішно пройти зовнішнє незалежне оцінювання професійної компетентності «КРОК», звертались із відповідним проханням до організатора вказаної схеми, який в минулому був ректором одного з медичних вузів і прикривався широким колом знайомств із посадовими особами Міністерства охорони здоров'я України та державної організації «Центр тестування». За винагороду від 3 тисяч доларів США, вказана особа бралась «вирішити» питання із успішним складанням іспитів «КРОК» та отриманням відповідного сертифікату.
В подальшому, отримавши «замовлення», організатор пропонував викладачам та студентам-відмінникам за 500 доларів США скласти інтегрований тестовий іспит замість клієнта. Для цього, фігурант провадження разом з двома поплічниками замінювали фотографію у паспорті замовника зображенням фіктивного «студента».
В подальшому підставна особа успішно складала відповідний «КРОК», отримувала сертифікат та можливість продовження подальшого навчання справжнього студента на медичному факультеті.
Наразі слідству відомо про 8 епізодів складання іспиту за підробленими паспортами громадян України та понад 60 випадків неправомірного отримання сертифікатів про успішне проходження тестів за вказаною шахрайською схемою. Щорічний прибуток від незаконної діяльності становив близько 2 мільйонів доларів США.
Під час проведення санкціонованих обшуків в оселях фігурантів провадження та місцями проведення іспитів, правоохоронцями виявлено та вилучено екзаменаційні роботи підставних «студентів», документацію щодо проведення іспитів, паспорти громадян України, з очевидними ознаками підробки, засоби зв’язку, які використовувались учасниками оборудки, грошові кошти, бланки сертифікатів щодо успішного проходження іспиту, тощо.
Наразі вирішується питання щодо повідомлення про підозру усім учасникам афери.
Досудове слідство здійснюється слідчим управлінням Головного управління національної поліції у Київській області за оперативного супроводу Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБ України,
за сприяння ДО "Центр тестування при МОЗ УКРАЇНИ".


Примітка: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

Пресслужба Київської обласної прокуратури

 

 

 

кількість переглядів: 1718