Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
На Київщині завдяки прокуратурі припинено незаконне використання пам’ятки архітектури національного значення «Торгові ряди»

    

За втручання Білоцерківської окружної прокуратури з приватним суб’єктом господарювання достроково розірвано охоронно-орендний договір на пам’ятку архітектури національного значення «Торгові ряди», та повернуто її в розпорядження законного власника. 

Прокуратурою встановлено, що у 2003 році між виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради та товариством з обмеженою відповідальністю укладено охоронно-орендний договір на використання пам’ятки архітектури національного значення «Торгові ряди».

Вказаний об’єкт нерухомості площею понад 2000 кв. м знаходиться у самому центрі міста Біла Церква і приваблює підприємців можливістю ведення бізнесу, чим і скористався недобросовісний орендар. Він, без погодження з орендодавцем, передав приміщення в суборенду для використання під торгові, розважальні заклади і кафе, а також виробничі й адміністративні приміщення.

Крім того, порушуючи умови договору, товариство тривалий час не сплачувало орендну плату, стверджуючи що витрачає кошти на підтримання в належному стані даного об’єкта культурної спадщини.

Довідково: У 1809-1814 роках на Базарній площі  граф Ксаверій Браницький зводить ряди на 85 крамниць. Торгові ряди докорінно змінили економічне і торгове життя Білої Церкви, адже саме з ними було пов’язане проведення найбільших ярмарків Київської губернії. Навколо Торгових рядів на орендованих графських землях будували великі цегляні та дерев’яні споруди: житлові будинки, крамниці, ремісницькі майстерні і навіть готелі.

 

кількість переглядів: 2099