Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратура вимагає усунути порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства та прав засуджених, які відбувають покарання у виправних колоніях області


На виконання планових заходів органами Київської обласної прокуратури проведені перевірки додержання кримінально-виконавчого та іншого законодавства в трьох виправних колоніях області щодо дотримання прав в’язнів на працю та її безпечні умови.

За результатами перевірок, проведених за участі спеціалістів контролюючих органів, в діяльності адміністрацій установ виконання покарань виявлено численні порушення вимог законодавства.

Зокрема, перевірками в двох колоніях виявлено факти безпідставної невиплати заробітної плати засудженим на загальну суму понад 600 тис. грн., у зв’язку із чим розпочато два кримінальні провадження за ч. 1 ст. 175 КК України. 

Крім того, встановлено факти незабезпечення дотримання прав засуджених на оплачувану працю, оскільки стан їх залучення до суспільно корисної оплачуваної праці є незадовільним. В першу чергу це стосується засуджених, які мають заборгованість за виконавчими документами, у зв’язку із чим стан відшкодування ними заборгованості перебуває на вкрай низькому рівні.

Не додержуються також гарантії забезпечення мінімального розміру заробітної плати засудженим.

Непоодинокими є порушення з питань охорони праці при працевикористанні засуджених.

Поряд з цим, під час перевірок виявлені порушення законодавства в частині законності, повноти надходжень та видатків спеціального фонду колоній.

На виявлені за наслідками проведених перевірок факти порушень органами обласної прокуратури внесено 3 документи реагування, розгляд яких перебуває на контролі.

У свою чергу, обласною прокуратурою проведено перевірку в Білоцерківській виправній колонії, за наслідками якої виявлено порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства щодо неналежного проведення із засудженими соціально-виховної та психологічної роботи, яка фактично зведена лише до формального заповнення щоденників індивідуальної роботи.

Натомість, комплекс спеціальних профілактичних заходів щодо виявлення та постановки на облік засуджених, схильних до вчинення правопорушень, адміністрацією цієї колонії належним чином не здійснюється.  

Як наслідок, а також через незабезпечення належних режимних вимог та нагляду за засудженими, упродовж поточного року відбулась тенденція до зростання кількості вчинених ними правопорушень під час відбування покарання, у тому числі пов’язаних із заподіянням самоушкоджень.

Виявлені також порушення при застосуванні до засуджених заходів стягнення у вигляді поміщення до дисциплінарного ізолятору.

         Реагуючи на вказані порушення обласною прокуратурою начальнику виправної колонії внесено 2 вказівки з вимогою про їх усунення та вирішення питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності осіб, з вини яких їх допущено. 

Загалом, за наслідками розгляду в поточному році 23 документів реагування органів обласної прокуратури про усунення порушень в діяльності виправних колоній області, у тому числі з перелічених вище питань, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 20 співробітників установ виконання покарань, скасовано або приведено у відповідність 29 актів керівників цих установ, з дисциплінарних ізоляторів колоній звільнено 12 незаконно утримуваних засуджених. Також, прокурорами викрито 10 фактів вчинення кримінальних правопорушень працівниками органів та установ Державної кримінально-виконавчої служби області.

Робота щодо забезпечення стану законності на вказаному напрямі триває

Пресслужба Київської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1060