Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратура вимагає визнати відумерлою спадщину та передати територіальним громадам Іванківського району право власності на земельні частки (паї) загальною вартістю понад 2 млн грн

    

Встановлено, що на територіях сіл Димарка та Шевченкове Іванківського району ще у 2005 році померли громадяни, які не мали спадкоємців ні за заповітом, ні за законом та за життя мали на праві приватної власності земельні частки (паї), без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) кожна, загальна вартість яких становить понад 2 млн грн.

Стаття 1277 ЦК України регламентує, що у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Заява подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Проте, вказаних вимог закону органами місцевого самоврядування Іванківського району не дотримано, в результаті чого територіальні громади позбавлені права розпоряджатися чи користуватися майном, продавати на аукціонах таке майно та інше, що унеможливлює надходження грошових коштів до місцевого бюджету.

З огляду на вказане, прокуратура звернулася до суду з двома позовними заявами про визнання спадщини відумерлою в інтересах держави в особі територіальних громад с. Димарка та с. Шевченкове Іванківського району Київської області, з метою передати право користуватися та розпоряджатися майном територіальним громадам.

Провадження у справі відкрито та триває судовий розгляд.

 

Пресслужба прокуратури Київської області

кількість переглядів: 1863