Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
У прокуратурі Київської області обговорили підсумки роботи за 9 місяців та визначили пріоритетні завдання на поточний період

    

У прокуратурі Київської області під головуванням прокурора області Максима Киричука відбулася оперативна нарада, на якій обговорили стан виконання органами прокуратури області за 9 місяців 2019 року покладених функцій і завдань прокурорсько-слідчої діяльності та першочергові заходи на наступний період.

Нарада відбулася за участі першого заступника та заступників прокурора області, працівників апарату, керівників місцевих прокуратур, їх перших заступників та заступників.

Прокурор області у своєму виступі акцентував увагу на головних тенденціях, що спостерігаються у діяльності органів прокуратури від початку цього року.

Зокрема, було відмічено покращення криміногенної ситуації в області, зниження майже на 20% зареєстрованих злочинів. «Покращено рівень розкриття злочинів. Процесуальними керівниками проведена значна робота до підвищення якості та ефективності провадження досудового розслідування кримінальних правопорушень слідчими органів поліції області, насамперед щодо їх розкриття»,- сказав Максим Киричук.

Відтак, за результатами досудового розслідування розкрито 4840 злочинів. Цьогоріч спільними зусиллями прокуратури та силових структур регіону виявлено та знешкоджено 21 організовану групу та 3 злочинні організації, які незаконно заволодівали бюджетними коштами органів місцевого самоврядування, займались незаконним видобутком піску, налагодженням та функціонуванням гральних закладів, займалися угонами автомобілів, розбійними нападами, збутом наркотичних засобів та вбивствами на замовлення.

Також наголошено на результативній представницькій діяльності на захист інтересів держави.

Органами прокуратури Київської області упродовж поточного року до судів пред’явлено позовів на загальну суму 4,4 мільярда гривень. За розглянутими позовами до бюджету повернуто коштів та майна на загальну суму майже 2 млрд грн.

Зокрема, судами задоволено позовів на суму 1,9 млрд грн, заявлених в інтересах держави в сфері земельних відносин. За втручання прокурорів повернуто в державну власність та попереджено незаконне надання земельних ділянок загальною площею понад 1 700 га.

Приділялась увага питанням стягнення коштів до бюджету.

Органами прокуратури області заявлено позовів у цій сфері на суму майже 106 млн. грн. Судами задоволено позови на 9 млн. грн. Реально стягнуто з боржників коштів до бюджету на суму 2,7 млн. грн.

У своєму виступі керівник відомства назвав й інші конкретні результати напрацювань.

Так, у поточному році прокурорами забезпечено участь у розгляді 3506 кримінального провадження судами першої інстанції та у перегляді 441 рішень, ухвалених судом апеляційної інстанції. Як наслідок, за результатами розгляду кримінальних проваджень судами першої інстанції ухвалено обвинувальні вироки стосовно 1608 осіб.

Вдалось підвищити ефективність діяльності, а відтак і посилити протидію корупційним проявам.

Зокрема, упродовж поточного року повідомлено про підозру в корупції 51 посадовій особі. Саме завдяки злагодженій роботі прокуратури області розслідувано та скеровано до суду з обвинувальними актами 22 кримінальних провадження відносно 37 осіб. Завершено досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами отримання неправомірної вигоди, як посадовими особами органів влади так і правоохоронцями.

Не залишено поза увагою виявлення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Загалом прокуратурою області за 9 місяців 2019 року погоджено 338 протоколів про правопорушення, пов’язані з корупцією, які скеровано до суду, з яких уже розглянуто 235.

Серед осіб на яких складено протоколи : 3 суддів, 7 сільських голів, 17 начальників відділів та управлінь районних державних адміністрацій, 6 начальників комунальних підприємств, 8 заступників міських/селищних/районних голів, 42 депутатів сільських, селищних, міських, районних рад та інші.

Водночас головний акцент прокурор області зробив на забезпеченні ефективності роботи на пріоритетних напрямах в подальшому.

За його словами, першочерговим завданням перед прокурорами є вжиття додаткових, скоординованих з органами правопорядку зусиль задля виявлення, розкриття і розслідування кримінальних правопорушень проти довкілля. Зокрема, прокурор області наголосив на необхідності активізації представницької діяльності у сфері навколишнього природного середовища. Потребує посилення діяльність місцевих прокуратур у сфері захисту державної та комунальної власності, ювенальної юстиції, тощо.

На нараді також було заслухано звіти окремих керівників місцевих прокуратур та керівників структурних підрозділів щодо вирішення проблемних питань з пріоритетних напрямів роботи.

За результатами оперативної наради розроблено конкретні заходи, спрямовані на забезпечення ефективної роботи на поточний період.

 

Пресслужба прокуратури Київської області

кількість переглядів: 1754