Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратурою Київської області повернуто територіальній громаді Новосілківської сільської ради 4, 5 га земель резервного фонду

    

Рішенням Вишгородського районного суду у 2014 році, яке набрало законної сили, задоволено позов прокуратури області в інтересах держави в особі Новосілківської сільської ради до Вишгородської районної державної адміністрації та ряду громадян про визнання недійсними розпорядження, державних актів на право власності на земельні ділянки.

Судом встановлено, що у 2009 році розпорядженням Вишгородської районної державної адміністрації всупереч вимогам указу Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» від 08.08.1995 передано у приватну власність громадянам земельні ділянки загальною площею 8,6 га для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель резервного фонду. Так, відповідно до вказаного Указу зазначені землі можна передавати у власність чи користування лише громадянам, зайнятим у соціальній сфері на селі, а також іншим особам, яких приймають у члени сільськогосподарських підприємств або які переселяються у сільську місцевість для постійного проживання.

Проте встановлено, що спірні земельні ділянки відводились у приватну власність особам із інших регіонів України та м. Києва, які не мали права на безоплатне отримання їх у приватну власність.

Окрім цього, встановлено, що під час розгляду судами вищевказаного позову прокуратури, деякими відповідачами у справі здійснено відчуження спірних земельних ділянок загальною площею 4,5 га на користь інших фізичних осіб.

З огляду на вказані порушення, прокуратурою області було пред’явлено до суду позов щодо витребування з незаконного володіння на користь територіальної громади с. Новосілки землі резервного фонду загальною площею 4,5 га, який постановою Київського апеляційного суду 21 серпня поточного року повністю задоволено.

 

Пресслужба прокуратури Київської області

 

кількість переглядів: 1781