Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратура через суд повернула державі землі лісогосподарського призначення

    

Установлено, що у 2003 році рішенням виконавчого комітету Підгірцівської сільської ради Обухівського району передано у приватну власність фізичній особі земельні ділянки загальною площею 0,65 га у с. Романків Обухівського району.

Вказане рішення прийнято з порушенням вимог земельного та лісового законодавства та з перевищенням наданих повноважень, оскільки земельні ділянки надано за рахунок земель державної власності лісогосподарського призначення, зокрема за рахунок земель Козинського лісництва ДП «Київське лісове господарство».

За загальним правилом, визначеним у ст. 84 Земельного кодексу України, до земель державної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать землі лісогосподарського призначення, крім випадків, визначених цим Кодексом (безоплатно або за плату можуть передаватись у власність замкнені земельні ділянки лісогосподарського призначення загальною площею до 5 гектарів у складі угідь селянських, фермерських та інших господарств). Інших випадків, які б передбачали можливість передачі земель лісогосподарського призначення у приватну власність громадянам та юридичним особам законодавство не передбачає.

Крім того, встановлено, що ДП «Київське лісове господарство» погодження на вилучення вищевказаних земельних ділянок не надавало та відповідних рішень щодо вилучення не приймало.

З огляду на вказане, прокуратурою Київської області в інтересах держави заявлено позов до суду про визнання недійсним рішення виконавчого комітету Підгірцівської сільської ради та витребування вказаних земельних ділянок на користь держави.

За результатами розгляду позовної заяви рішенням Обухівського районного суду Київської області позов прокуратури задоволено в повному обсязі.

 

Прес-служба прокуратури Київської області

кількість переглядів: 1825