Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
У прокуратурі Київської області обговорили проблемні питання при затриманні неповнолітніх за вчинені злочини (ФОТО)

    

У прокуратурі області відбулась спільна нарада керівників правоохоронних органів області з питань додержання вимог чинного законодавства при затриманні неповнолітніх осіб в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України та обрання стосовно них запобіжних заходів.

Зокрема, під час наради особливу увагу було приділено обговоренню проблемних питань, які виникають при затриманні неповнолітніх, підозрюваних у вчиненні кримінальних правопорушень. Прокурор області звернувся до присутніх з вимогою повного дотримання прав дітей зазначивши, що процедура затримання та взяття під варту неповнолітніх повинна в повній мірі відповідати міжнародним стандартам та положенням Конституції України.

Так, положення щодо затримання та взяття під варту неповнолітніх закріплені в Конвенції про права дитини, яка категорично забороняє протизаконне та довільне позбавлення дітей свободи, наголошуючи при цьому, що попереднє ув'язнення чи будь-яка інша форма позбавлення волі мають бути винятковим заходом, що застосовується протягом якомога коротшого терміну, якщо справа стосується дітей. Із дітьми, які позбавлені волі, необхідно поводитись гуманно, з повагою та із врахуванням притаманних їх віку потреб.

Натомість неповнолітнім у випадках їх затримання вчасно не повідомляють підстави затримання та у вчиненні якого правопорушення вони підозрюються, а також не роз’яснюється право не говорити нічого з приводу підозри проти себе. Не рідко ігнорується право затриманих неповнолітніх на повідомлення третіх осіб.

В прокуратурі зазначили, що жодна дія з неповнолітнім у кримінальному провадженні не може бути здійснена без участі захисника (ст. 52 КПК). Допит неповнолітнього підозрюваного чи обвинуваченого здійснюється відповідно до загальних правил, передбачених КПК, але виключно у присутності захисника.

З огляду на виявлені порушення, учасники наради наголосили на необхідності удосконалення існуючих методів роботи на даному напрямі та напрацювання нових ефективних шляхів їх вирішення з метою недопущення у майбутньому.

 

 

 

 

Прес-служба прокуратури Київської області

 

 

кількість переглядів: 2323