Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратура наполягає на поверненні в державну власність 130 га земель сільськогосподарського призначення

    

Бориспільською місцевою прокуратурою виявлено порушення вимог Законів України "Про фермерське господарство" та "Про оренду землі" під час відведення земельних ділянок для ведення фермерського господарства на території Баришівського району.

З’ясовано, що Головним управлінням Держгеокадастру у Київській області у 2016 році надано в оренду фізичній особі на позаконкурентній основі земельну ділянку площею 129,0164 га. У подальшому, отриману в оренду земельну ділянку передано в суборенду товариству з обмеженою відповідальністю, строком на 48 років.

Разом з тим, та ж фізична особа за період 2014-2016 років отримала у користування земельні ділянки на території Тетіївського, Володарського та Переяслав-Хмельницького районів Київської області, на позаконкурсній основі для створення та ведення фермерського господарства, реалізувавши таким чином законне право на отримання земельних ділянок для вказаних цілей, без проведення земельних торгів.

Відсутність належної перевірки та формальний підхід ГУ Держгеокадастру, як розпорядника вказаної категорії земель, до вирішення заяви громадянина у даному випадку створили передумови для невиправданого, штучного використання процедури створення фермерського господарства, як спрощеного, пільгового порядку одержання іншими приватними суб'єктами у користування земель державної чи комунальної власності, поза передбаченою законом обов'язковою процедурою земельних торгів.

З метою повернення незаконно переданих земель у державну власність Бориспільською місцевою прокуратурою пред’явлено позов з вимогами визнати недійсними наказ Головного управління Держгеокадастру у Київській області, договори оренди та суборенди земельної ділянки.

На даний час, справа перебуває на розгляді суду.

 

Прес-служба прокуратури Київської області

кількість переглядів: 2384