Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратура через суд вимагає повернути територіальній громаді понад 29 га земель, а також стягнути 1,8 млн. грн. заборгованості із орендної плати

     

Прокуратурою Київської області установлено, що розпорядженнями Київської обласної державної адміністрації у 2004 році надано в оренду трьом приватним підприємствам земельні ділянки для будівництва та обслуговування жилих будинків, господарських будівель і споруд загальною площею понад 29 га в адміністративних межах Гірської сільської ради Бориспільського району.

Відповідно до умов договорів, в оренду надано земельні ділянки, що перебувають в державній власності та розташовані за межами населеного пункту.

З 2015 року вказані земельні ділянки увійшли в межі села Гора згідно проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж села, затвердженого рішенням Бориспільської районної ради.

При цьому, з моменту включення земельних ділянок в межі населеного пункту, відповідно до положень Земельного кодексу України, вони перейшла у власність територіальної громади села Гора та є землями комунальної власності.

В подальшому, рішенням Гірської сільської ради від 21.03.2017 затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель села Гора, та відповідно до якої з 01.01.2018 збільшено базову вартість одного квадратного метру земель села Гора, в тому числі і наданих в оренду.

Разом з тим, за інформацією податкового органу встановлено, що вказані товариства подали податкові декларації з плати за землю за 2018 рік без урахування нової нормативної грошової оцінки землі.

Станом на сьогоднішній день вказані товариства продовжують користуватись земельними ділянками, свідомо уникаючи належного виконання вищезазначених норм законодавства в частині сплати орендної плати.

Реагуючи на виявлені порушення, прокуратура області звернулась до господарського суду Київської області із позовними заявами в інтересах держави в особі Гірської сільської ради та Бориспільської районної державної адміністрації про розірвання договорів оренди земельних ділянок загальною площею понад 29 га та стягнення 1,8 млн. грн. заборгованості із орендної плати.

 

Прес-служба

прокуратури Київської області

кількість переглядів: 2288