Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратура Київщини захищає інтереси держави у сфері земельних відносин

    

Органи прокуратури Київської області упродовж 9 місяців 2018 року активно вживали заходи представницького характеру для захисту інтересів держави у сфері земельних відносин.

За цей період до судів пред'явлено позовів на суму понад 5,2 млн грн, з них розглянуто та задоволено 207 таких позовів на суму 3,1 млрд грн. Однією із категорій пред’явлених позовів органами прокуратури області у вказаній сфері є повернення державі незаконно вилучених земель лісогосподарського призначення.

Так, господарським судом Київської області задоволено два позови прокуратури області про витребування на користь держави земель лісогосподарського призначення ДП «Бориспільське лісове господарство, загальною площею понад 100 га, на території Гірської сільської ради Бориспільського району, на які у 2009 році комерційній структурі виготовлено підроблені державні акти на право власності на землю.

Врахувавши обґрунтовані доводи прокурора та долучені до матеріалів справи планово-картографічні матеріали лісовпорядкування, суд підтримав позицію прокуратури та встановив, що спірні земельні ділянки відносяться до земель лісогосподарського призначення, а рішення уповноваженого органу державної влади про вилучення цих земель з державної власності та зміну їх цільового призначення для ведення підсобного сільського господарства не приймались, погодження на вилучення Бориспільський держлісгосп, як землекористувач, не надавав.

Також, рішенням окружного адміністративного суду міста Києва задоволено позов прокуратури області до Головного територіального управління юстиції у Київській області, державного реєстратора, за участю третіх осіб: ДП «Київське лісове господарства», Ірпінської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно - земельної ділянки площею 15 га у межах міста Ірпінь.

Судом встановлено, що державним реєстратором незаконно зареєстровано право комунальної власності Ірпінської міської ради на спірну земельну ділянку, оскільки дана земельна ділянка належить до земель лісового фонду, перебуває у постійному користуванні ДП «Київське лісове господарство», а також, знаходиться за межами населеного пункту м. Ірпінь.

Робота прокурорів на вказаному напрямку триває.

Прес-служба

прокуратури Київськоі області

кількість переглядів: 2424