Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Викрадення людей, катування та вимагання 35 тисяч долларів США – на Київщині викрили злочинне угруповання (ФОТО)

.

За процесуального керівництва прокурорів Київської обласної та Бориспільської окружної прокуратур викрито та затримано сім членів організованої злочинної групи за фактами незаконного позбавлення волі або викрадення людини, катування  та вимагання (ч. 3 ст. 146, ч. 3 ст. 28, ч.1 ст.127, ч. 4 ст. 189 КК України).

За даними слідства, на території Чернігівської та Київської областей з грудня 2020 року діяло злочинне угруповання, утворена здебільшого з вихідців Чернігівщини. Його учасники займались рейдерством та вимаганням грошових коштів та майна від громадян за неіснуючі борги. Також вони за винагороду примушували громадян насильницьким шляхом до виконання незаконних вимог або вигаданих зобов'язань в інтересах «замовників». Крім цього вони незаконно позбавляли волі та викрадали людей.

Злочинна група характеризувалася безумовним визнанням її лідера іншими членами, дисциплінованістю учасників, конкретним розподілом ролей та функцій кожного виконавця. Для забезпечення стабільності та безпеки функціонування угруповання при підборі учасників враховувалися їх особисті якості, фізичні дані, навички, вміння діяти в групі, кримінальне минуле, навички поводження з вогнепальною зброєю.

Так, з кінця минулого року вони переслідували двох мешканців Бориспільського району, вимагаючи 35 тисяч доларів США за начебто підпал  автомобілів  «Mazda CX7» та  «Subaru Outback». Підозрювані погрожували застосуванням фізичного насильства до потерпілих та їх родичів у разі відмови останніх передати вказану суму.

З метою підтвердження серйозності своїх  намірів, члени групи на початку квітня 2021 року викрали та незаконно позбавили волі одного з потерпілих. Тримаючи його у лісосмузі поблизу 48 км траси «Київ- Харків», жорстоко катували, у тому числі, били молотком по голові, доки той не був змушений визнати нібито свою провину  у  підпалі і не погодився відшкодувати так звані збитки.

У ході спецоперації правоохоронцями одночасно проведено понад 10 обшуків на території двох областей за місцем проживання затриманих осіб, а також у транспортних засобах. Під час слідчих дій виявлено та вилучено мобільні телефони, зброю та боєприпаси, чорнові записи, транспортні засоби, які використовувалися учасниками злочинної організації для вчинення злочинів.

Наразі затриманим повідомлено про підозру, вирішується питання щодо  обрання запобіжних заходів у виді тримання під вартою.

Припинено діяльність злочинного угруповання прокурорами спільно зі слідчими СВ Бориспільського РУП Головного управління Нацполіції України в Київській області, за оперативного супроводу Служби безпеки України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Примітка: Відповідно до ст.62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Київської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 2027