Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
На Київщині викрито корупційну схему видачі посвідчень на право керування сільськогосподарською технікою: задокументовано понад 50 епізодів

 

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури викрито на одержанні неправомірної вигоди членів організованої злочинної групи, які, за попередньою змовою, налагодили схему щодо одержання неправомірної вигоди від громадян за позитивну здачу останніми іспитів на отримання водійських посвідчень тракториста-машиніста (ч.3 ст. 28, ч. 3 ст. 368 КК України).

За даними слідства, до складу групи входили начальник одного з відділів Головного управління Держспоживслужби в Київський області, його заступник та головний спеціаліст відділу, а також керівництво одного з навчально-курсових комбінатів.

Слідством встановлено, що начальник відділу, являючись головою екзаменаційної комісії по прийняттю теоретичних і практичних іспитів на право керування машинами категорій, які заявлені для отримання посвідчення тракториста-машиніста, спільно зі своїм заступником та членом комісії - головним спеціалістом вказаного відділу вносили до протоколу екзаменаційної комісії завідомо недостовірні відомості щодо позитивного складання іспитів, без фактичного його проведення.

А керівництво учбового закладу займалось підшукуванням людей, яким необхідно було отримати вказане посвідчення та видачею свідоцтв, які підтверджують відповідну професійну підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації, відсутність яких унеможливлює процес оформлення посвідчення тракториста-машиніста, за що отримували від вказаних осіб неправомірну вигоду, частину якої передавали членам екзаменаційної комісії.

Під час проведення комплексу негласних слідчих (розшукових) дій викрито та задокументовано більше 50 фактів вимагання та отримання неправомірної вигоди на загальну суму більше 100 тисяч гривень.

У ході проведених обшуків у службовому кабінеті заступника начальника відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області виявлено та вилучено майже 41 тис гривень  та чорнові записи.

Крім цього у фігурантів вилучено відповідні посвідчення, які були підписані заступником начальника відділу на ім’я людей, які фактично не проходили навчання та не складали практичний та теоретичний іспити. 

Наразі затримано керівника учбового закладу, його заступника та головного спеціаліста відділу. Їм повідомлено про підозру у вчиненні вказаного злочину, вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Досудове слідство проводиться Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Київській області, за оперативного супроводу УСР в Київській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Примітка: Відповідно до ст.62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Київської обласної прокуратури

кількість переглядів: 3979