Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратура вимагає повернути державі земельні ділянки загальною площею понад 177 га на території Білоцерківського району вартістю понад 3,2 млн. грн.

    

Установлено, що між Головним управлінням Держземагентства у Київській області та громадянином укладено договори оренди земельних ділянок для ведення фермерського господарства площею 177 га та вартістю 3 млн. 257 тис. грн.

Однак, фізична особа не маючи наміру використовувати спірні земельні ділянки в цілях, передбачених Законом України «Про фермерське господарство» на наступний день після їх укладення передала їх в суборенду юридичній особі.

Вказані договори укладено всупереч законодавчої процедури набуття права оренди на земельні ділянки, оскільки відповідно до вимог Земельного кодексу України фізичні особи мають право на отримання в оренду земельних ділянок для ведення фермерського господарства поза процедурою аукціону, а юридичні особи – тільки за результатами земельних торгів.

Таким чином, з'ясовано, що отримання фізичною особою значної площі землі для ведення фермерського господарства спрямоване на штучне збільшення «земельного банку» іншого підприємства за спрощеною процедурою, без обов'язкового проведення земельних торгів. 

Реагуючи на вказані порушення, Білоцерківською місцевою прокуратурою до суду пред'явлено позов про визнання недійсними та скасування наказів Головного управлінням Держземагентства у Київській області та договорів оренди земельних ділянок.

 

Прес-служба

прокуратури Київської області

кількість переглядів: 1854