Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
У прокуратурі Київської області відбулась міжвідомча нарада правоохоронних органів та інших суб’єктів протидії злочинності щодо протидії нелегальній діяльності авто-газозаправних станцій та пунктів на території області

    

Сьогодні, 22 жовтня, в прокуратурі Київської області під головуванням прокурора області Максима Киричука відбулась міжвідомча нарада правоохоронних органів та інших суб'єктів протидії злочинності щодо протидії нелегальній діяльності авто-газозаправних станцій та пунктів на території області.

На заході були присутні заступник прокурора Київської області Андрій Мілевський, начальник управління нагляду у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури області Євген Мотринець, начальник відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції  при провадженні досудового розслідування та підтриманням державного обвинувачення Ігор Тимків, начальник відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Роман Цьвок, начальник ГУ НП в Київській області Дмитро Ценов, начальник СУ ГУНП в Київській області Сергій Рекун, начальник УЗЕ в Київській області ДЗЕ НП України Володимир Нідзельський, Начальник УПП у Київській області ДПП НП України Ілля Єнакієв, заступник начальника УПП у Київській області ДПП НП України Павло Чудо, начальник ГУ ДСНС України у Київській області Василь Слободяник, заступник голови КОДА Юрій Денисенко, директор Департаменту екології КОДА Вікторія Киряєва, директор Департаменту ДАБІ у Київській області Олександр Коломієць, начальник ГУ Держпраці у Київській області Рпоман Семчук, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Київській області Арзу Акберов, заступник начальника управління контролю за використанням та охороною земель ГУ Держгеокадастру у Київській області Микола Тищенко.

Обговоривши ефективність діяльності правоохоронних органів та інших суб’єктів протидії злочинності щодо протидії нелегальній діяльності авто-газозаправних станцій та пунктів на території області, міжвідомча наради відзначає, що стан протидії правопорушенням на вказаному напрямку не в повній мірі відповідає вимогам сьогодення та чинного законодавства України.

Зокрема, на ринку роздрібної реалізації нафто та газопродуктів склалася вкрай негативна ситуація, пов’язана із появою та постійним збільшенням кількості АЗС, які функціонують поза межами правового поля.

За даними Рахункової палати, через існування тіньового ринку палива у 2016-2017 роках лише державний бюджет недоотримав близько 25 млрд. грн. акцизного податку з пального, а прибуток нелегальних АЗС/АГЗП становить близько 80 млн. доларів США, які є необлікованою готівкою, що використовується для корумпування контролюючих та правоохоронних органів на місцях з метою сприяння нелегальному бізнесу.

Нелегальні АЗС/АГЗП, яких, на території області функціонує понад 500, працюють за відсутності правовстановлюючих документів на землю, без отримання дозволів на будівництво та введення в експлуатацію об’єктів нерухомості.

На таких нелегальних АЗС/АГЗП пальне реалізовується без реєстраторів розрахункових операцій, без оформлення трудових відносин із працівниками, що має своїм наслідком несплату як податку з доходів фізичних осіб такими працівниками, так і акцизного податку та ненарахування і несплату єдиного соціального внеску, що також, як наслідок позбавляє таких осіб соціального захисту з боку держави.

Окрім цього, наявні й інші численні порушення чинного законодавства, в наслідок яких функціонування таких АЗС/АГЗП створює загрози життю і здоров’ю громадян, оскільки вони не проходять дозвільних процедур, розміщуються в безпосередній близькості до житлових та громадських будівель в санітарних та охоронних зонах.

Недостатньою мірою використовуються можливості контролюючих органів щодо виявлення та повідомлення про діяльність нелегальних АЗС/АГЗП. 

За результатами обговорення учасниками наради розроблено низку заходів задля забезпечення в області ефективної протидії нелегальній діяльності авто-газозаправних станцій та пунктів.

Прес-служба

прокуратури Київської області

кількість переглядів: 2837