Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратурою Київської області пред’явлено позов щодо повернення державі земель сільськогосподарського призначення площею понад 92 га на території Яготинського району

    

Установлено, що земельні ділянки площею понад 92 га, які відносяться до земель сільськогосподарського призначення, передані у 2016 році наказами Головного управління Держгеокадастру у Київській області для ведення фермерського господарства на території Капустинської сільської ради Яготинського району.

Відповідно до вимог Земельного кодексу України фізичні особи мають право на отримання в оренду земельних ділянок для ведення фермерського господарства поза процедурою аукціону, а юридичні особи навпаки, тільки за результатами земельних торгів.

Так, отримання фізичною особою значної площі землі для ведення фермерського господарства спрямоване на штучне збільшення «земельного банку» свого фермерського господарства, засновником і директором якого фізична особа являється з 2013 року, за спрощеною процедурою, без обов’язкового проведення земельних торгів.       

Також, з’ясовано, що будь-яка сільськогосподарська техніка та інші засоби обробітку землі, які б надавали змогу обробляти землю та здійснювати задекларовану діяльність за особою, не зареєстровані, що свідчить про відсутність у фізичної особи намірів та можливості займатися фермерським господарством.

Реагуючи на виявлені порушення, Бориспільська місцева  прокуратура звернулась з позовом до суду щодо скасування наказів  Головного управління Держгеокадастру та визнання недійсними договорів оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Прес-служба

прокуратури Київської області

кількість переглядів: 2185