Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Завдяки вжитим заходам прокуратури Київської області у державну власність реально повернуто землі лісового фонду вартістю майже півмільйона гривень, які були незаконно надані у приватну власність громадянину

    

Установлено, що у 2009 році однією із сільських рад Кагарлицького району передано у власність громадянину земельну ділянку загальною площею майже 2 га для ведення особистого селянського господарства. Вартість зазначених земель становить майже півмільйона гривень.

 

Втім, з’ясовано, що зазначені землі накладаються на землі лісового фонду та перебувають у постійному користуванні державного підприємства «Ржищівське лісове господарство», а відведення їх в оренду відбулося з перевищенням повноважень, оскільки розпорядження вказаною категорією земель належить до компетенції Кабінету Міністрів України. Крім цього, сільською радою надано в оренду спірну земельну ділянку для не лісогосподарських потреб без вилучення з держлісфонду та згоди землекористувача, а також без зміни її цільового призначення.

 

Реагуючи на порушення вимог земельного та лісового законодавства, Кагарлицькою місцевою прокуратурою до суду пред’явлено позов про визнання недійсними та скасування рішень, витребування земельної ділянки та повернення її на користь держави в особі Кабінету Міністрів України та у користування ДП «Ржищівське лісове господарство».

 

Так, місцева прокуратура відстояла позицію у суді першої та апеляційної інстанції, де позов прокуратури задоволено у повному обсязі, незаконне рішення сільської ради скасовано, а вказана земельна ділянка повернута ДП «Ржищівське лісове господарство».

 

За результатами вжитих місцевою прокуратурою заходів щодо виконання даного судового рішення органами реєстраційної служби у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно скасовано державну реєстрацію права оренди на спірну земельної ділянки та повернуто її у законне володіння державного підприємства «Ржищівське лісове господарство».

 

Прес-служба

прокуратури Київської області

 

кількість переглядів: 2725