Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратура Київської області протягом поточного року повернула державі майже 18 тисяч га землі

    

Органами прокуратури області ефективно здійснювалися представницькі повноваження у 2017 році та є одними із найкращих по Україні.

 

З початку року прокурорами пред’явлено позовів на суму понад 6,1 млрд грн. За результатами їх розгляду судами постановлено стягнути майже 2,6 млрд грн. Забезпечено виконання судових рішень у справах за позовами прокурорів на 1,5 млрд грн.

 

При здійсненні представницьких повноважень розпочато 92 кримінальних проваджень, у тому числі 27 – у бюджетній сфері, 52 – із питань земельних відносин.

 

Вживались заходи щодо захисту інтересів держави на пріоритетних напрямах. У бюджетній сфері заявлено позови на 19,5 млн грн, судами задоволено позови на суму понад 4,4 млн грн.

 

Захист інтересів держави в сфері земельних відносин у поточному році був одним із пріоритетних напрямів в діяльності органів прокуратури Київщини. Заявлено у цій сфері позовів на 5,9 млрд грн., судами задоволено позовні вимоги на 2,5 млрд грн, реально виконано судові рішення на 1,5 млрд грн, повернуто державі 17664 га земель.

 

Особливе значення надавалось питанням захисту інтересів держави щодо повернення в державну власність незаконно вилучених земель природно-заповідного, лісогосподарського та сільськогосподарського призначення.

 

Як приклад, за позовом прокуратури області рішенням господарського суду Київської області визнано недійсними розпорядження Обухівської районної державної адміністрації 2007 року та договір оренди земельної ділянки, на підставі яких надано в користування на 49 років товариству землі лісогосподарського призначення площею 14,997 га в адміністративних межах Нещерівської сільської ради, без вилучення її з держлісфонду, без зміни цільового призначення, за відсутності згоди лісокористувача та органу виконавчої влади з питань лісового господарства.

 

У поточному році велась активна представницька діяльність щодо повернення незаконно розданих земель так званого Біличанського лісу поблизу селищ Коцюбинське та Гостомель Київської області, які входять до території природно-заповідного фонду - Національного природного парку «Голосіївський». Задоволено понад 70 позовів щодо повернення державі з незаконного володіння понад 8 га таких земель загальною вартістю майже 40 млн грн.

Задовольнялись також судами позови прокуратури області про визнання недійсними рішень Вишгородської міської ради та державних актів на право власності, на підставі яких незаконно передано у приватну власність землі водного фонду – Київського водосховища площею понад 5 га.

 

Прокуратура Київщини і надалі у судовому провадженні продовжить займати активну позицію щодо відновлення справедливості та повернення в державну власність незаконно вилучених земель.

 

Прес-служба прокуратури

Київської області

кількість переглядів: 2582