Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Завдяки наполегливій роботі прокуратури Київської області до реального покарання у вигляді 4 років позбавлення волі засуджено колишніх посадовців Обухівської РДА за незаконну передачу у власність громадянам земель водного фонду

    

Установлено, що у 2004 році, екс-голова Обухівської РДА надав товариству з обмеженою відповідальністю в оренду на 49 років два острови загальною площею понад 10 га за рахунок земель державної власності на території Української міської ради Обухівського району, які є землями водного фонду та рекреаційного призначення.

 

Згодом, у 2008 році, екс-голова, умисно, діючи всупереч інтересів служби, надав дозвіл про передачу у власність 19 громадянам, для ведення особистого селянського господарства, земельних ділянок загальною площею 37 га за рахунок двох островів в акваторії Канівського водосховища, що перебували у користуванні товариства і у встановленому законодавстві порядку у нього не вилучалося, та за рахунок водного дзеркала Канівського  водосховища.

 

У подальшому, екс-голова Обухівської РДА надав усну незаконну вказівку своєму першому заступнику, який на той час виконував обов’язки голови, підписати розпорядження про затвердження проекту землеустрою та передачу вказаних земельних ділянок у власність, яку останній виконав.

 

Відповідно до законодавства, передача у власність земель водного фонду та рекреаційного призначення заборонена.

 

Внаслідок зловживання владою, екс-головою Обухівської РДА та його першим заступником, охоронюваним законом інтересам держави спричинено тяжкі наслідки у вигляді заподіяння матеріальної шкоди, вартістю понад 119 млн гривень, що в 250 і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

 

Крім того, у жовтні 2008 року, екс-голова Обухівської РДА, у порушення вимог законодавства, передав у власність 14 громадянам земельні ділянки для ведення індивідуального садівництва загальною площею 1,68 га, які перебували у постійному користуванні садового товариства.

 

Надалі, у листопаді 2008 року, екс-голова РДА, видав проект землеустрою та передав у власність 12 громадянам для ведення індивідуального садівництва земельних ділянок загальною площею 1,44 га в адміністративних межах Підгірцівської сільської ради Обухівського району.

 

При цьому, посадовець достовірно знав, що землі, які перебували у користуванні товариств у встановленому законом порядку не вилучались, згода землекористувача на вилучення не надавалась і громадяни, яким надано дозвіл на розробку проекту землеустрою, не є членами садівницького товариства.

 

Таким чином, внаслідок зловживання владою екс-головою Обухівської РДА охоронюваним законом інтересам держави спричинено тяжкі наслідки.

 

Завдяки зібраним доказам у ході досудового розслідування та принциповій позиції прокуратури Київської області визнано винними та засуджено до 4 років позбавлення волі з позбавленням права займати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій на строк 2 роки, екс-голову Обухівської РДА за ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 367 КК України, а екс-першого заступника голови Обухівської РДА за ч. 2 ст.  364 КК України.

 

 

 

Прес-служба

прокуратури Київської області

 

кількість переглядів: 2795