Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратурою Київської області спільно з СБУ викрито та затримано 5 чоловіків, які профінансували сепаратизм на загальну суму понад 1,5 млрд гривень

    

Прокуратурою Київської області спільно зі співробітниками ГУ СБУ в м. Києві та Київській області викрито групу осіб, які організували незаконний канал постачання продуктів харчування на окуповані території Донецької та Луганської областей.

 

До вказаної операції було залучено понад 600 осіб та одночасно проводилось близько 100 слідчих дій.

 

У ході розслідування кримінального провадження, установлено, що 5 осіб з використанням механізму перерваного транзиту територією РФ, вчинили привласнення коштів державного бюджету України в особливо великих розмірах.

 

Протягом 2015-2016 років вони здійснили псевдоекспорт продуктів харчування до окупованих територій Луганської та Донецької областей на загальну суму понад 1,5 млрд гривень, хоча пунктом призначення товарів були Грузія, Іран, Азербайджан.

 

Одночасно, така схема надала підстави зловмисникам сформувати відємне значення податкового кредиту з ПДВ, в результаті чого особи отримали понад 260 млн гривень бюджетного відшкодування.

 

За результатами проведення 30 обшуків затримано та оголошено про підозру 5 особам за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України) КК України.

 

За процесуального керівництва прокуратури Київської області підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

 

Крім цього, затримано 2 фури під час спроби перетину кордону з вантажем до Грузії, накладено арешт на 160 транспортних засобів та на 201 банківський рахунок підприємств, задіяних у незаконній схемі. Вилучено більше 500 тонн металопродукції, вивезеної з «ЛНР». Вилучено близько 1 млн гривень, електронні носії, фінансово-господарську документацію, комп’ютерну техніку, які підтверджують факти постачання продуктів харчування на територію «ЛНР», «ДНР».

 

Під час досудового розслідування буде перевірена причетність інших осіб до вказаного злочину.

 

Стан досудового розслідування перебуває під контролем Генерального прокурора Юрія Луценка.

 

 

Прес-служба

прокуратури Київської області

 

 

кількість переглядів: 3210