Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратура Київської області вважає безпідставною заяву Бучанської міської ради щодо перегляду рішення Ірпінського міського суду, яким задоволено позов прокуратури про визнання недійсним рішення ради щодо зміни цільового призначення земель Бучанської лісової дачі площею 890 га

    

У 2014 році Ірпінський міській суд задовольнив позовні вимоги прокуратури Київської області щодо визнання недійсними рішення Бучанської селищної ради 2002 року, яким незаконно змінено цільове призначення лісових земель колишньої Бучанської лісової дачі площею 890 га під житлову та громадську забудову та визнано недійсними ряд рішень ради про передачу у власність громадянам частини цих земель.

 

Верховний Суд України залишив без змін рішення суду першої інстанції, таким чином підтримуючи законну позицію прокуратури.

 

Втім, незважаючи на рішення судів, якими визнано, що вказані землі належать до лісового фонду, Бучанська міська рада продовжує відводити їх у приватну власність під забудову.

 

Враховуючи це, прокуратура Київської області продовжує відстоювати права держави. На даний час вже заявлено 10 позовів до суду щодо повернення у державну власність незаконно вилучених понад 2 га земель.

 

 

                                             

 

 

У свою чергу, Бучанська міська рада, щоб і надалі мати змогу незаконно розпоряджатися землями колишньої Бучанської лісової дачі, 27.07.2016 подала заяву про перегляд рішення Ірпінського міського суду від 2014 року за нововиявленими обставинами. Відтак, міськрада вважає, що рішенням Ірпінського міського суду від 06.07.2016 у справі за позовом фізичної особи до інших двох фізичних осіб про визначення порядку користування житловим будинком та земельною ділянкою, встановлено факт наявності в межах території площею 890 га (землі Бучанської лісової дачі) – земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, яка закріплена за домоволодінням рішенням виконавчого комітету Бучанської селищної ради 1992 року у постійне користування. Аналогічні обставини щодо наявності домоволодінь встановлені рішеннями судів у двох інших справах.

 

Прокуратура Київської області вважає, що ці обставини не є нововиявленими. Так, вказані судові рішення прийняті після рішення Ірпінського міського суду від 17.10.2014. Крім цього, відповідно до вимог лісового законодавства України, до земель лісогосподарського призначення належать землі, вкриті лісовою рослинністю, а також не вкриті лісовою рослинністю, нелісові землі. За матеріалами лісовпорядкування Бучанської лісогосподарської установи 1978-1979 та 1988-1989 років нелісові землі визначені як «усадьби» з переліком розташованих на них дерев.   

 

З огляду на викладене, прокуратура Київської області буде принципово відстоювати свою позицію щодо порушень Бучанською міською радою вимог земельного законодавства та наголошує на безпідставності заяви міської ради про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, а також реагувати на всі факти порушень вимог законодавства, ким би вони не здійснювались.

 

Розгляд заяви відбудеться 17.08.2016.

 

 

Прес-служба

прокуратури Київської області

 

 

                                       

                                              

 

 

 

 

кількість переглядів: 3187