Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності органів прокуратури Київської області упродовж І півріччя 2018 року (відповідно до статті 6 Закону України «Про прокуратуру»)

    

Органами прокуратури Київської області упродовж першого півріччя 2018 року вживалися організаційно-практичні заходи, спрямовані на покращення прокурорсько-слідчої діяльності, реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян  та інтересів держави, притягнення винних осіб до відповідальності, забезпечення відшкодування завданих збитків.

Найбільш актуальні питання прокурорсько-слідчої діяльності обговорено на 540 нарадах під головуванням прокурора області,  керівників місцевих прокуратур, в тому числі на 14 спільних з іншими правоохоронними органами регіону.

На них, як правило, обговорювалися та розглядалися проблемні питання досудового розслідування у резонансних та актуальних кримінальних провадженнях, стан ефективності протидії злочинності, визначалися першочергові заходи для органів прокуратури, а також обговорювалася низка інших актуальних для регіону питань.

З метою проведення узгоджених заходів, спрямованих на розкриття та належне розслідування тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, зокрема умисних вбивств, тяжких тілесних ушкоджень поточного року продовжено практику здійснення спільних з працівниками правоохоронних органів заслуховувань стану розслідування кримінальних проваджень цієї категорії, у тому числі про злочини, вчинені у минулих роках. Наприклад, за наслідками проведених 57 нарад, на засіданнях яких заслухано звіти слідчих груп по розкриттю умисних вбивств, у поточному році розкрито 8 злочинів цієї категорії, вчинених у минулих роках.

За ініціативи керівника регіональної прокуратури продовжують активно здійснюватися робочі зустрічі із представниками Консультативної місії ЄС з питань реформування органів прокуратури.

Загалом упродовж поточного року відбулося 7 таких зустрічей, три з яких безпосередньої в одній із місцевих прокуратур.

На них, зокрема, обговорювалися питання реформування кримінальної юстиції, позитивного досвіду реформування правоохоронних та судових органів інших країн.

Так, керівником прокуратури області у червні 2018 року проводився дводенний круглий стіл на тему «Регіональні робочі групи у сфері протидії організованій злочинності». У роботі такого заходу взяли участь  керівники прокуратури області, представники Консультативної місії Європейського Союзу, у режимі відеоконференцзв’язку - місцеві прокуратури Київщини, а також  регіональні прокуратури Харківської, Рівненської, Житомирської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Одеської, Миколаївської, Херсонської, Полтавської, Дніпропетровської, Запорізької, Хмельницької, Закарпатської областей.

У зв’язку з закінченням строку дії повноважень слідчих органів прокуратури щодо досудового розслідування злочинів відповідно до положень частини четвертої статті 216 КПК України, слідчими прокуратури області здійснюється досудове розслідування у  кримінальних провадженнях, які розпочаті ними до 20 листопада 2017 року.

Разом з цим, органами прокуратури області вжито низку заходів, спрямованих на підвищення ефективності роботи слідчих регіональної прокуратури.

За наслідками досудового слідства ними упродовж першого півріччя 2018 року до суду скеровано 21 обвинувальний акт у кримінальних провадженнях, зокрема у бюджетній та земельній сферах, а також про корупційні кримінальні правопорушення.

Так, серед інших завершено досудове розслідування та  скеровано до суду обвинувальні акти:

- у кримінальному провадженні стосовно адвоката за фактом надання неправомірної вигоди в розмірі 1 500 доларів США службовій особі – прокурору Броварської місцевої прокуратури Київської області, яка займає відповідальне становище, за вчинення нею в інтересах третьої особи дії з використанням наданої їй влади;

- у провадженні щодо заступника голови Бородянської районної ради, депутата Піськівської об’єднаної територіальної громади Бородянського району, за фактом вимагання неправомірної вигоди та за отримання дозвільної документації на право оренди з подальшим правом приватизації будівлі та прилеглої до неї території;

- у кримінальному провадженні за обвинуваченням заступника начальника відділення поліції – начальника слідчого відділення Іванківського відділення поліції Вишгородського відділу поліції ГУ НП в Київській області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, в одержанні неправомірної вигоди в сумі 2 000 доларів США та низка інших.

За вказаний період підтримано публічне обвинувачення у 132 кримінальних провадженнях, слідство у яких здійснювалося слідчими регіональної прокуратури, та більшість з яких є актуальними та резонансними.

Так, прокурорами підтримується публічне обвинувачення у кримінальних провадженнях щодо Вишгородського міського голови за ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 368 КК України, судді Васильківського міськрайонного суду Київської області за ч. 1 ст. 375 КК України; начальника Головного управління ДМС України в м. Києві
за ч. 3 ст. 369 КК України; начальника Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській області та його заступника
за ч. 3 ст. 368 КК України, а також в інших провадженнях.

При здійсненні нагляду під час кримінального провадження у І півріччі 2018 року прокурорами забезпечено скасування незаконних процесуальних рішень, притягнення винних у порушенні законів службових осіб до відповідальності.

Виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про 274 раніше не облікованих кримінальних правопорушень. Скасовано незаконних постанов про закриття 1144 кримінальних проваджень, відновлено досудове розслідування у 4 провадженнях. Прокурорами з метою активізації розслідування злочинів у провадженнях надано 4538 письмових вказівок.

Загалом за належного процесуального керівництва прокурорів у І півріччі 2018 року слідчими органів поліції, прокуратури, служби безпеки та фіскальної служби до суду з обвинувальними актами скеровано 3092  кримінальних проваджень, з них 13 у сфері земельних відносин, 26 - бюджетній системі, а також 32 - про корупційні кримінальні правопорушення.

Під час досудового розслідування із встановлених 346,5 мільйонів гривень слідчими правоохоронних органів відшкодовано 31 мільйон гривень, а також накладено арешт на загальну суму 258,3 мільйонів гривень.

 З метою протидії злочинності, і насамперед в організованих формах та з корупційними проявами, переглянуто підходи до організації цієї роботи, в тому числі і з питань взаємодії з іншими силовими структурами.

Як результат, у регіоні виявлено та знешкоджено 9 організованих груп відносно 33 осіб, які незаконно зберігали та збували наркотичні засоби; розповсюджували сильнодіючі лікарські засоби на території області та столиці;  займалися незаконним виготовленням фальсифікованої алкогольної продукції на території міста Біла Церква; займалися фіктивним підприємництвом з метою пособництва суб’єктам господарювання в ухиленні від сплати податків; які за грошову винагороду в сумі близько 3 000 доларів США організували перетин державного кордону України мешканців Індії, Пакистану, АР Крим, країн Близького Сходу та можливо причетних до участі у незаконних збройних формувань так званих «ЛНР» і «ДНР»; які також за грошову винагороду в сумі близько 3 000 доларів США організували перетин державного кордону України мешканців Індії, Пакистану, АР Крим, країн Близького Сходу та можливо причетних до участі у незаконних збройних формувань так званих «ЛНР» і «ДНР»; які також займались незаконним зберіганням та збутом вогнепальної зброї та боєприпасів до неї й завозили її із зони АТО.

Завдяки вжитим організаційно-практичним заходам, налагодженню системної співпраці, підвищено ефективність діяльності спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції по виявленню адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією. 

Зокрема, регіональною прокуратурою вивчено 270 та погоджено 184 протоколів про корупційні правопорушення, які в подальшому скеровано до суду. Зокрема, це протоколи стосовно 7 суддів, 20 сільських голів, 6 начальників відділів та управлінь районних державних адміністрацій, 4 начальників комунальних підприємств, 3 заступників міських голів, 4 міських голів, колишнього заступника начальника Управління Державної пенітенціарної служби України в м. Києві та Київській області, колишнього заступника начальника Головного управління ДФС у Київській області, 42 депутатів сільських, селищних, міських, районних рад.

За результатами розгляду протоколів 40 корупціонерів притягнуто до відповідальності.

Зокрема, 18.06.2018 Ірпінським міським судом Київської області суддю Вишгородського районного суду Київської області визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП. Крім того, 02.05.2018 Вишгородським районним судом Київської області визнано заступника Вишгородського міського голови винним у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, передбаченого ч. 2 ст. 172-6 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в сумі 1700 грн.

Внаслідок реалізації органами прокуратури області повноважень, передбачених ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції», прокурорами упродовж першого півріччя 2018 року внесено 84 подання керівникам установ та організацій на усунення причин та умов, що сприяли вчиненню правопорушень, пов’язаних з корупцією, за результатами розгляду яких 6 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Окрім того, за вказаний період органами прокуратури області зареєстровано 82 кримінальних провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 3661 КК України, з яких 33 вже направлено до суду.

Органами прокуратури області належна увага приділялася забезпеченню своєчасного реагування на незаконні судові рішення в апеляційному та касаційному порядках.

Загалом прокурорами внесено 276 апеляційних та 55 касаційних скарг, а задоволено 126 та 16 скарг, відповідно.

Завдяки наполегливій та послідовній позиції працівників регіональної прокуратури упродовж 2017 року в апеляційному порядку скасовано реабілітуючі рішення стосовно 7 осіб, у касаційному - щодо такої ж кількості осіб (7) у справах, де мали місце випадки необґрунтованого ухвалення реабілітуючих рішень судами першої та апеляційної інстанцій.

Упродовж І півріччя 2018 року вжито низку організаційно–практичних заходів, спрямованих на забезпечення ефективного нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших примусових заходів і принципове реагування на порушення закону  у цій сфері.  

За результатами розгляду 181 документа прокурорського реагування  до дисциплінарної відповідальності притягнуто 134 посадових осіб, із дисциплінарних ізоляторів установ виконання покарань звільнено 25 незаконно утримуваних осіб  та скасовано 94 незаконних актів керівників цих установ. Викрито 11 фактів вчинення кримінальних правопорушень працівниками органів та установ Державної кримінально-виконавчої служби області.

Упродовж І півріччя 2018 року органами прокуратури області вживалися дієві заходи щодо захисту інтересів громадянина та держави в суді.

Так, до судів області пред’явлено позовів на загальну суму 3 млрд. 762 млн. грн. Судами задоволено 199 позовів прокурорів на суму 1 млрд. 860 млн. грн. Реально виконано таких судових рішень на суму 1 млрд. 536 млн. грн. Вказані результати є найвищими по державі. Продовжено забезпечення ефективного вжиття заходів представницького характеру на пріоритетних напрямках роботи, зокрема щодо захисту інтересів держави у сфері земельних відносин.

Значною є сума, на яку заявлено позови органами прокуратури області у цій сфері – більше 3,7 млрд. грн. Судами задоволено 171 таких позовів прокурорів на суму 1,8 млрд. грн. Завдяки вжитим органами прокуратури заходам реально повернуто у державну власність та попереджено незаконне надання земельних ділянок загальною площею 302 га.

Активізовано представницьку діяльність у бюджетній сфері. Органами прокуратури області заявлено позовів у цій сфері на суму 20,5 млн. грн. Судами задоволено 25 позовів на 3,3 млн. грн. Крім того, апаратом заявлено 2 позови про зобов’язання забудовника укласти договори із органом місцевого самоврядування про пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту, за якими місцеві бюджети поповняться на суму більше 11 млн. грн.

Судами постановлено рішень на користь сторони, в інтересах якої прокурор вступив у справу на суму 203,8 млн. грн.

Органами прокуратури області, у зв’язку із здійсненням представницьких повноважень, розпочато 36 кримінальних проваджень (24 – з питань земельних відносин, 8 – у бюджетній сфері, 1 – державної та комунальної власності, 3 –  інші), 9 із яких розпочато апаратом прокуратури області.

Триває активна робота на напрямку здійснення представництва при виконанні судових рішень.

Так, підлягало виконанню судових рішень майже на суму 2 млрд.                         207 млн. грн. Із них виконано рішень на суму 1 млрд. 535 млн. грн., або 70 %.

Зокрема, це рішення на захист інтересів держави, у тому числі з питань земельних відносин – 1 млрд. 530 млн. грн. (71 %), площа повернутих земель 302 га.

Органами прокуратури області вживалися також заходи представницького характеру з метою захисту інтересів дітей та держави у сфері охорони дитинства.

У цих сферах прокурорами пред’явлено 67 позовів на загальну суму 44,6 млн. грн., з них відділом ювенальної юстиції заявлено до суду 7 позовів на загальну суму 4,7 млн. грн.

Судами задоволено 7 позовів на загальну суму 3,5 млн. грн., добровільно відшкодовано на суму 29 млн. грн.. Набрало законної сили рішень судів на загальну суму 3,1 млн. гривень. Реально виконано судових рішень на загальну суму 846 тис. грн.

Органами прокуратури області здійснено значний обсяг роботи з розгляду звернень, запитів та особистого прийому громадян.

Упродовж першого півріччя 2018 року до органів прокуратури області  надійшло 6411 звернень, з яких вирішено 4366 звернень; направлено до інших відомств для вирішення - 1939; повернуто заявникам або залишено без розгляду – 106.

Спостерігається зменшення кількості вирішених звернень по всіх напрямах прокурорсько-слідчої діяльності (на 2,9 % - з питань досудового розслідування (з 2830 до 2 911), на  37,7 % - з питань представництва інтересів громадян та держави в судах (з 114  до 71), на 6,4 %  - з питань нагляду з додержанням кримінально-виконавчого законодавства (з 47 до 44), на 33,3% - про права дітей (з 12 до 8 ).

Серед вирішених переважають звернення з питань досудового розслідування – 2 911 (59,2 %), з питань представництва інтересів громадян та держави в суді – 114 (2,3 %), з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства – 47 (1 %).

Більшість із скарг з питань досудового розслідування надійшло на дії та рішення слідчих поліції – 786,  на дії та рішення слідчих прокуратури -  19.

Крім того, вирішено 296 звернення, що надійшли від народних депутатів України, з них задоволено - 14.

Упродовж  І півріччя 2018 року органами прокуратури області  на особистому прийомі із заявами та скаргами прийнято 1395 громадян (1 382 звернень за аналогічний період минулого року), з них 105 - керівником прокуратури.

За вказаний період також розглянуто 138 запитів на інформацію.

За результатами їх розгляду надано інформацію на 99 запита, на 24 - надано роз’яснення, у задоволенні 9 відмовлено, 63 запитів, в порядку статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації», надіслано належним розпорядникам. З числа розглянутих запитів на інформацію - 16 з питань досудового розслідування, 5   з питань представництва інтересів громадян та держави в суді, 35 – з  кадрових питань, та 40 - з інших питань.

Прокуратурою налагоджена тісна співпраця із засобами масової інформації.

Зокрема, упродовж першого півріччя 2018 органами прокуратури області здійснено 1326 виступів у засобах масової інформації, з них в друкованих ЗМІ – 128, в електронних – 39, в інформаційних агентствах – 88, в Інтернеті – 1067.

Прокурор Київської області М.Киричук

кількість переглядів: 1661