Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокурор Київської області Дмитро Чібісов під час брифінгу повідомив подробиці затримання організованої злочинної групи, яка вербувала осіб, здебільшого неповнолітніх, для торгівлі людськими органами, обіцявши за це грошову винагороду (ФОТО, ВІДЕО)

    

У четвер, 23 листопада, у прокуратурі Київської області відбувся спільний брифінг прокурора Київщини Дмитра Чібісова та начальника Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Національної поліції України Артема Крищенко щодо затримання трьох чоловіків за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 149 (вербування людей, вчинене з метою експлуатації у формі вилучення органу  - печінки, вчинене щодо неповнолітнього) КК України.

 

 

Прокурор Київської області зазначив, що члени ОЗГ вербували здебільшого неповнолітніх, вік яких сягав від 14 до 16 років. Зловмисники обіцяли юнакам великі кошти, на які вони зможуть купити собі речі, зокрема, мобільні телефони та автівку. При цьому, нікому зі своїх потерпілих вербувальники не повідомляли про високий ризик для здоровя та життя.

 

Вербування відбувалось через соціальні мережі та зазвичай батьки навіть не підозрювали, що їхні діти можуть продати свій орган злочинцям, стати інвалідами або загинути – наголосив Д. Чібісов.

 

Артем Крищенко повідомив, що операція по затриманню зловмисників відбулась сьогодні на київському вокзалі.

 

    

 

Внаслідок злагоджених та професійних дій правоохоронних органів всі члени ОЗГ були затримані та попереджено вивезення людей для видалення органів до держави-агресора.

 

    

 

Злочинці планували заробити тількі на одній трансплантації близько 200 тисяч доларів США, а ошуканим донорам сплатити лише 6 частину від суми, а саме 30 тисяч доларів США.

 

   

 

На даний час тривають невідкладні слідчі дії.

 

Досудове розслідування триває.

 

Довідково: санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі строком до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

 

 

 

Прес-служба

прокуратури Київської області

 

 

кількість переглядів: 4167