Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратурою Київської області заявлено позовну заяву щодо повернення державі майже 8 га земель лісового фонду вздовж автотраси Київ-Луганськ

    

У 2007 році розпорядженнями Київської обласної державної адміністрації, в порушення вимог земельного та лісового законодавства, вилучено із постійного користування ДП «Бориспільське лісове господарство» 7,92 га лісів з метою передачі їх у приватну власність громадянам на території Гірської сільської ради Бориспільського району.

 

Вилучення вказаних земель та їх відведення у приватну власність відбулося з перевищенням повноважень, оскільки розпорядження вказаною категорією земель належить до компетенції Кабінету Міністрів України.

 

Разом з цим, вилучення та передача земельних ділянок лісогосподарського призначення у власність громадян для ведення особистого селянського господарства, відбулась упродовж одного дня. Зазначені землі знаходились у одному кварталі лісництва, становили єдиний лісовий масив і використовувались для ведення лісового господарства.

 

Таким чином, Київська обласна державна адміністрація вилучила та змінила цільове призначення земель лісового фонду у вигляді єдиного масиву, площею, яка значно перевищує 1 га, що свідчить про перевищення головою обласної  державної адміністрації передбачених законом повноважень.

 

Вказані дії суперечать вимогам Земельного кодексу України, згідно яких, для ведення особистого селянського господарства у власність надаються лише землі сільськогосподарського призначення, а не лісогосподарського призначення.

 

За загальним правилом, визначеним у Земельному кодексі України, до земель державної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать, серед іншого, і землі лісогосподарського призначення, крім випадків, визначеним цим Кодексом.

 

Реагуючи на порушення, прокуратурою Київської області до суду пред’явлено позов про визнання недійсними розпоряджень Київської обласної державної адміністрації та витребування вказаних земельних ділянок з чужого незаконного володіння на користь держави в особі Кабінету Міністрів України.

 

Прес-служба прокуратури

Київської області

кількість переглядів: 2356