Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратура Київської області звернулася з позовами про визнання недійсними рішень Козинської селищної ради та договорів оренди земель водного фонду площею понад 33 га

    

Установлено, що рішеннями Козинської селищної ради у 2003 році надано в оренду ряду товариств земельні ділянки загальною площею 33 га, вартість яких становить понад 7 млн грн для розміщення житлової забудови на території Козинської селищної ради Обухівського району.

 

Надання земельних ділянок в оренду відбулось в порушення Водного кодексу України, так як вони накладаються на прибережну захисну смугу р. Дніпро, малих озер та штучних водойм, у той час, як на землях водного фонду забороняється будівництво будь-яких об’єктів, крім берегоукріплення.

 

Також, згідно інформації Національного екологічного центру України, ця територія наразі є останнім залишком правобережної дніпровської заплави. Тут зосереджена найбільша для м. Києва і Київської області кількість видів рослин і тварин, що охороняються національним та міжнародним законодавством (у тому числі і Червоною книгою України).

 

Вся територія заплави запроектована до включення до Національного природного парку «Голосіївський», робота над створенням якого триває і на даний час.

 

Використання орендарями цих земель за цільовим призначенням не лише знищить природно-заповідні території, прибережні захисні смуги та місця розміщення популяцій охоронюваних видів рослин і тварин, а й  створить пряму загрозу затопленню прилеглих до заплави земель (у тому числі і корінних сіл) при перевищенні нормативних показників щорічного весняного паводку.

 

У подальшому, на відведену під забудову комерційним структурам територію, Козинською селищною радою у 2016 році затверджено, всупереч вимогам містобудівного, земельного та водного законодавства, Детальний план житлової забудови північної частини с. Козин, яким за відсутності генерального плану населеного пункту, та розробленої в установленому законом порядку землевпорядної документації, зменшено прибережну захисну смугу р. Дніпро та інших водних об’єктів.

 

Реагуючи на порушення, прокуратура Київської області звернулася з позовами до господарського суду Київської області та Київського окружного адміністративного суду про скасування рішень ради та визнання недійсними договорів оренди земель водного фонду.

 

 

Прес-служба

прокуратури Київської області

 

кількість переглядів: 2525