Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратура Київської області вимагає повернути землі сільськогосподарського призначення загальною площею майже 400 га та зареєструвала кримінальне провадження за фактом службової недбалості посадовців, які незаконно їх передали

    

Під час встановлення підстав для представництва інтересів держави, прокуратурою Київської області з’ясовано, що на підставі ряду наказів Головного управління Держгеокадастру у Київській області, у 2014 році фізичній особі надано в оренду для ведення фермерського господарства 21 земельну ділянку загальною площею майже 400 га, які розташовані у Ставищенському районі.

 

Проте, у порушення вимог Податкового кодексу України посадові особи Головного управління Держгеокадастру у Київській області не надали до
органу фіскальної служби переліку вищевказаних укладених договорів оренди з фізичною особою, як того вимагає закон, що позбавило надходження до бюджету відповідної плати за користування землями.

 

Лише, у липні 2015 року, фізична особа самостійно надала до Ставищенського відділення Білоцерківської об’єднаної державної податкової інспекції частину договорів оренди вказаних земельних ділянок, укладених з Головним управлінням Держгеокадастру у Київській області для ведення фермерського господарства, інша частина договорів надана так і не була.

 

Однак, у порушення вимог Податкового кодексу України, службові особи Ставищенського відділення Білоцерківської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області, не здійснили розрахунок сум орендної плати з липня 2015 по грудень 2016 років за наданими договорами оренди землі, що призвело до ненадходження у бюджет більше ніж півмільйона гривень

 

Реагуючи на виявлені порушення, прокуратурою Київської області за вказаними фактами внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо вчинення службовими особами Головного управління Держгеокадастру у Київській області кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) КК України, посадовими особами Ставищенського відділення Білоцерківської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області -  ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України та фізичною особою -  ч. 1 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів(обов’язкових платежів) КК України.

 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

 

Крім того, прокуратурою Київської області установлено, що отримання фізичною особою вказаної площі землі для ведення фермерського господарства відбулося за спрощеною процедурою без обов’язкового проведення земельних торгів та спрямоване на штучне збільшення земельного банку родини підприємця.

 

Відповідно до вимог Земельного кодексу України фізичні особи мають право на отримання в оренду земельних ділянок для ведення фермерського господарства поза процедурою аукціону, а юридичні особи навпаки, тільки за результатами земельних торгів.

 

Також, з’ясовано, що будь-яка сільськогосподарська техніка та інші засоби обробітку землі, які б надавали змогу обробляти землю та здійснювати задекларовану діяльність за особою, яка отримала 21 земельну ділянку, не зареєстровані, що свідчить про відсутність у фізичної особи намірів та можливості займатися фермерським господарством.

 

Враховуючи вказані порушення, прокуратура Київської області також звернулася із позовами про скасування усіх наказів Головного управління Держгеокадастру у Київській області та визнання недійсними вищевказаних договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

 

 

Прес-служба

прокуратури Київської області

 

 

кількість переглядів: 2377