Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратура Київської області вимагає повернути землі сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 41 га на території Богуславського району

    

Кагарлицькою місцевою прокуратурою під час встановлення підстав для представництва інтересів держави, з’ясовано, що наказами Головного управління Держземагентства у Київській області у 2014 та 2015 роках надано в оренду фізичній особі земельну ділянку загальним розміром 41 га для ведення фермерського господарства, із земель сільськогосподарського призначення державної власності.

 

Так, громадянин, у порушення вимог Закону України «Про фермерське господарство» із заявами про отримання в оренду вказаної земельної ділянки звернувся до Головного управління Держземагентства у Київській області, а не до Богуславської районної державної адміністрації, як цього вимагає Закон.

 

Крім того, прокуратурою установлено, що отримання фізичною особою вказаної площі землі для ведення фермерського господарства відбулося за спрощеною процедурою без обов’язкового проведення земельних торгів та спрямоване на штучне збільшення земельного банку фермерського господарства, яке останній зареєстрував як юридичну особу задовго до отримання землі.

 

Відповідно до вимог Земельного кодексу України фізичні особи мають право на отримання в оренду земельних ділянок для ведення фермерського господарства поза процедурою аукціону, а юридичні особи навпаки, тільки за результатами земельних торгів.

 

Також, відповідно до вимог чинного законодавства передбачено, що земельні ділянки надаються громадянам для ведення фермерського господарства єдиним масивом. Однак, Головним управлінням Держземагентства у Київській області надано в оренду земельні ділянки, які не утворюють масив, що у свою чергу унеможливлює їх раціональне використання.   

 

Реагуючи на виявлені порушення, Кагарлицькою місцевою прокуратурою внесено позовну заяву з вимогою визнати недійсними та скасувати накази Головного управління Держгеокадастру у Київській області та визнання недійсними договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності.

 

 

 

Прес-служба

прокуратури Київської області

 

 

кількість переглядів: 2597