Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратура Київської області в апеляційній інстанції вимагає, що землі так званого «Біличанського лісу» мають бути повернуті у власність держави

    

Прокуратура Київської області принципово реагує через заходи представницького характеру щодо повернення державі незаконно переданих Коцюбинською селищною радою земель так званого «Біличанського лісу», територія якого з 2014 року є Національним природним парком «Голосіївський».

 

Як повідомлялось раніше, Коцюбинською селищною радою упродовж 2008 року було незаконно прийнято рішення, яким безпідставно роздано 72 га лісових земель у власність громадянам під забудову.

 

З урахуванням виявлених порушень прокуратурою м. Ірпеня у 2013 році заявлено 501 цивільний позов про визнання недійсними рішень ради та державних актів.

 

За результатами судового розгляду цих справ, позовні вимоги прокуратури про визнання недійсними рішень Коцюбинської селищної ради та державних актів на право власності на земельні ділянки первинних набувачів, задоволено.

 

В той же час частина перших власників спірних земель відчужили їх на користь інших осіб. У зв’язку з цим, дотримуючись послідовної позиції, на даний час, прокуратурою Київської області пред’явлено понад 200 нових позовних заяв до останніх власників про повернення безпідставно наданих земель лісового фонду.

 

За результатами розгляду вказаних позовів, задоволено 20 позовних вимог прокуратури Київської області. Суд погодився з доводами прокурора про порушення права Кабінету Міністрів України, визначеного прокурором у якості позивача, на розпорядження спірними землями лісогосподарського призначення, які на даний час також відносяться до природно заповідного фонду.

 

Однак, у подальшому,  Ірпінський міський суд почав відмовляти у задоволенні позовів. На цей час прийнято понад 30 таких рішень. При цьому, останні  рішення прийнято в тому числі і суддями, які раніше задовольняли вимоги прокурорів.

 

Прокуратурою Київської області всі такі рішення оскаржено в апеляційному порядку.

 

Наразі, за результатами апеляційної скарги, визнавши доводи прокуратури області обґрунтованими, суд розглянув першу апеляцію прокуратури та скасував незаконне рішення першої інстанції, прийнявши рішення про повернення державі земельної ділянки, яка є частиною природно-заповідного фонду України.

 

 

Прес-служба

прокуратури Київської області

кількість переглядів: 2332