Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратурою Київської області пред’явлено позовну заяву з вимогою повернути у державну власність 11 га лісових земель в межах Козинської селищної ради

    

Установлено, що рішеннями виконавчого комітету Козинської селищної ради 2001 року вилучено із землекористування Київського державного лісогосподарського об’єднання «Київліс», правонаступником якого є ДП «Київське лісове господарство», земельну ділянку загальною площею більше ніж 11 га та зараховано її до земель запасу селищної ради.

 

У подальшому, за рішеннями виконавчого комітету цієї ж ради у 2001 році, вказані землі передано у власність 17 фізичним особам для будівництва та обслуговування житлових будинків і господарських споруд, а також для ведення особистого підсобного господарства.

 

Вказані земельні ділянки неодноразово відчужувались на користь інших осіб і на даний час перебувають у власності двох юридичних та однієї фізичної особи.

 

Втім, рішення виконавчого комітету прийняті всупереч вимогам ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» та Земельного кодексу України, так як у останнього відсутні повноваження щодо розпорядження землями лісогосподарського призначення державної форми власності.

 

Крім цього, вилучення та надання у власність земельних ділянок відбулось в порушення Лісового кодексу України, так як рішення про вилучення і зміну категорії лісових земель у 2001 році мала право приймати лише Верховна Рада України, а не селищні ради чи їх виконавчі комітети. 

 

Зважаючи на виявлені порушення, прокуратурою Київської області до суду пред’явлено позов про визнання недійсними рішень виконавчого комітету селищної ради та витребування земельних ділянок на користь держави в особі Кабінету Міністрів України та у постійне користування ДП «Київське лісове господарство».

 

Прес-служба

прокуратури Київської області

 

кількість переглядів: 2493