Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратурою Київської області викрито 4 зловмисників, які вербували громадян до міжнародного наркотрафіку

    

Сьогодні, 25 січня, у прокуратурі Київської області відбувся брифінг, на якому прокурор Київської області Дмитро Чібісов повідомив про подробиці затримання чотирьох осіб, підозрюваних у вербуванні громадян України до незаконної діяльності.

 

Також у брифінгу взяли участь заступник прокурора Київської області Андрій Мілевський, начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Дмитро Ценов, заступник начальника департаменту по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Національної поліції України  Ігор Малахов, начальник управління по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Національної поліції в Київській області.

 

 

Дмитро Чібісов зазначив, що протягом 2015-2016 років четверо чоловіків, з метою незаконного збагачення, вербували та переміщали громадян України до Федеративної Республіки Бразилія з метою їх подальшого втягнення у злочинну діяльність, пов’язану з наркоторгівлею.

 

Зловмисники обіцяли довірливим громадянам законну та високооплачувану роботу закордоном у сфері туризму, а також пропонували займатися перевезенням дорогоцінного каміння.

 

Підшукавши бажаючого підзаробити, зловмисники оплачували йому квиток до Федеративної Республіки Бразилія та давали грошові кошти на проживання в готелі. Згодом, ошуканий громадянин отримував смс-повідомлення від «роботодавця» з вказівкою про те, що у м. Сан-Паулу Федеративної Республіки Бразилії необхідно забрати у особи сумку із дорогоцінним камінням та привезти її до Королівства Таїланд.

 

Вже під час проходження реєстрації та перевірки багажу українців затримували за підозрою у незаконному перевезенні значної партії наркотичних засобів. Так, у 8 потерпілих громадян України, які погодились на запропоновану зловмисниками роботу, під час перевірки багажу, вилучено понад 25 кг кокаїну.

 

Прокуратурою Київської області спільно зі співробітниками слідчого управління ГУНП в Київській області, Департаментом боротьби зі злочинами пов’язаними з торгівлею людьми НП України, Управлінням боротьби зі злочинами пов’язаними з торгівлею людьми ГУНП в Київській області проведено санкціоновані обшуки за місцем проживання чотирьох зловмисників. До слідчої дії було задіяно майже 60 співробітників правоохоронних органів.

 

Зловмисникам повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) КК України.

 

За клопотанням прокуратури Київської області чотирьом підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

 

Слід зазначити, що частина потерпілих українців наразі перебуває у вязницях Федеративної Республіки Бразилія та Королівства Таїланд.

 

Досудове розслідування триває. Перевіряється інформація щодо наявності інших потерпілих у вказаному кримінальному провадженні.

 

Довідково: санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 5 до 12 років з конфіскацією майна або без такої.

 

 

Прес-служба

прокуратури Київської області

 

 

 

кількість переглядів: 3191