Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
За втручання прокуратури Київської області з незаконного використання повернуто державі 192 га земель Таращанського агротехнічного коледжу

    

Установлено, що у березні поточного року між вищим навчальним закладом у Таращанському районі та приватним підприємством було укладено незаконний договір про навчально-виробниче співробітництво. Згідно якого Таращанський агротехнічний коледж без укладення договору оренди землі передав у платне користування підприємству 192 га землі, вартістю 6 млн гривень.

 

Таким чином, Таращанський агротехнічний коледж здійснив розпорядження вказаною землею, хоча відповідно до Закону України «Про управління об’єктами державної власності» не наділений повноваженнями на надання в оренду землі, оскільки земельна ділянка належить йому лише на праві користування.

 

Право розпорядження державним майном - земельними ділянками, відноситься до компетенції Міністерства освіти і науки України.

 

Отже, коледж, у порушення вимог чинного законодавства та Статуту, уклав договір про навчально-виробниче співробітництво без погодження з профільним Міністерством.

 

Крім того, відповідно до Закону України «Про оренду землі» рішення про укладення договору земельної ділянки із земель державної або комунальної власності приймаються органом виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, або за результатами аукціону. Однак, у даному випадку такі рішення не приймалися, а аукціон не проводився.

 

Враховуючи виявлені порушення, прокуратура Київської області звернулась до суду з позовною вимогою визнати договір недійсним та зобов’язати приватне підприємство звільнити земельну ділянку вищого навчального закладу загальною площею 192 га. Судом у повному обсязі задоволено позовні вимоги прокуратури.

 

Таким чином, завдяки реагуванню органів прокуратури Київської області, у державну власність повернуто землі вищого навчального закладу. 

 

 

Прес-служба

прокуратури Київської області

 

 

 

кількість переглядів: 2847