Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Інформація, поширена окремими ЗМІ щодо начебто не повернення державі землі і майна, пов’язаних з колишніми високопосадовцями, не відповідає дійсності

    

Окремими засобами масової інформації поширюються недостовірні відомості про начебто неповернення державі внаслідок дій прокуратури мисливських угідь, що перебували у користуванні компанії «Укрмістобудпроект», яку пов’язують із сином колишнього Генерального прокурора Артемом Пшонкою.

 

Окрім того, у вказаних публікаціях стверджується, що прокуратурі не вдалося повернути ліс, що знаходиться в оренді родини екс-голови НБУ Сергія Арбузова. Мова йде про лісову ділянку, розташовану в так званому Приміському лісництві, оформлену на його батька Геннадія Арбузова, а також про лісову ділянку площею 30 га, яку отримав Андрій Лісічкін, якого пов’язують із Сергієм Арбузовим.

 

У зв’язку з цим Генеральна прокуратура України інформує, що викладена інформація не відповідає дійсності. Так, постановою Київського апеляційного господарського суду від 29.07.2015 повністю задоволено позовні вимоги Фастівського міжрайонного прокурора щодо розірвання договору та повернення у державну власність мисливських угідь площею 15,3 тисяч га на території Фастівського району Київської області.

 

Суд визнав, що відповідач порушив виконання договору про умови ведення мисливського господарства, шляхом часткового пошкодження лісових насаджень та будівництвом споруд.

 

Враховуючи, що зазначене рішення прийнято Київською обласною радою без погодження з усіма власниками та користувачами суміжних земельних ділянок, а також з порушенням процедури припинення користування ДП «Фастівський» спірними угіддями, прокуратурою Київської області до Вищого господарського суду України оскаржено судові рішення, якими відмовлено у задоволенні позову Фастівського міжрайонного прокурора про визнання незаконним і скасування рішення Київської обласної ради про надання в користування ТОВ «Укрмістобудпроект», яке пов’язують з Артемом Пшонкою, вищезазначених мисливських угідь площею 15,3 тисяч га.

 

Окрім того, Києво-Святошинською місцевою прокуратурою Київської області вживаються заходи щодо розірвання в судовому порядку договорів про надання родичу Сергія Арбузова Геннадію Арбузову у тимчасове довгострокове користування 18,2 га лісової ділянки, розташованої в так званому Приміському лісництві, та повернення землі у державну власність. Розгляд справи Києво-Святошинським районним судом призначено на 9 вересня 2016 року.

 

Що стосується ділянки площею 30 га, яку оформив у власність Андрій Лісічкін, якого пов’язують із Сергієм Арбузовим, то Києво-Святошинською місцевою прокуратурою пред’явлено позов в інтересах держави в особі обласної державної адміністрації та ДП «Київське лісове господарство» до вказаної особи про розірвання договорів тимчасового користування вказаною лісовою ділянкою та її повернення у державну власність. Розгляд призначено на 9 вересня 2016 року.

 

Таким чином, інформація, опублікована в деяких ЗМІ, є недостовірною, оскільки справи по всім зазначеним земельним ділянкам наразі перебувають на вирішенні судів. Зокрема, по двом з них розгляд судом навіть не відбувся і відбудеться лише на початку вересня.

 

Окрім того, органами прокуратури постійно вживаються заходи щодо захисту інтересів держави з питань власності та у сфері земельних відносин, пов’язаних з іншими високопосадовцями.

 

Окрім того, рішенням Обухівського районного суду від 29.06.2016 за позовом прокуратури Київської області в інтересах держави в особі Київської обласної державної адміністрації до Обухівської районної державної адміністрації, І. Шуфрича, скасовано розпорядження Обухівської РДА та витребувано у державну власність земельну ділянку водного фонду площею 6 га, яка розташована на території Української міської ради.

 

Одночасно за позовом прокуратури розірвано укладений у 2012 році з ТОВ «Дом Лесника», яке ЗМІ пов’язували з В. Януковичем, договір користування на 49 років лісовими ділянками площею 2,648 га, розташованими у Сухолуцькому лісництві на території Вишгородського району Київської області. На повернутих державі особливо цінних землях лісового фонду орендарем незаконно велося будівництво, створювалися штучні водойми та прокладалися бетонні доріжки.

 

У державну власність повернуто мисливські угіддя площею 15,3 тис га у Фастівському районі, які, за поширеною ЗМІ інформацією, використовувалися сином колишнього Генерального прокурора України Віктора Пшонки та його оточенням. Суд погодився з доводами прокуратури, що орендар грубо порушував умови договору та проводив незаконне будівництво.

 

 

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 2097