Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратурою Київської області розпочато повернення землі в акваторії Канівського водосховища

Рішенням Обухівського районного суду Київської області задоволено позовні вимоги прокуратури Київщини щодо повернення у державну власність земель водного фонду площею 37 га, розташованих біля смт Козин. Апеляційний суд Київської області та Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишили це рішення без змін.

З’ясовано, що вказані землі були виділені Обухівською райдержадміністрацією фізичним особам для ведення особистого селянського господарства. Згодом цільове призначення земельних ділянок змінено на ведення індивідуального садівництва. Проте з’ясувалося, що зазначені ділянки незаконно передані у приватну власність, оскільки частина з них знаходиться у 100-метровій прибережній захисній смузі Канівського водосховища. Відповідно до вимог Земельного та Водного кодексів України передача таких земель у приватну власність заборонена.


Крім того, встановлено, що громадяни на яких були офіційно оформлені ділянки навіть не підозрювали про наявність у їх власності вказаних земель. Фактично більша територія земель перебувала у власності батька народного депутата України. Слід зазначити, що вартість вказаної земельної ділянки становить 119 млн гривень.


Наразі рішення Обухівського районного суду Київської області щодо скасування рішень про державну реєстрацію речових прав на вказані земельні ділянки у Державному реєстрі речових прав набрало законної сили.


Крім цього, відділом державної виконавчої служби Обухівського районного управління юстиції здійснюється виконавче провадження про витребування цих земельних ділянок з незаконного володіння.

Прес-служба
прокуратури Київської області

кількість переглядів: 3972